Ukraine’s Silent Enemy: War Fatigue in Ukraine

Ukraine’s Silent Enemy: War Fatigue in Ukraine

După mai mult de doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, New Strategy Center publică un studiu intitulat „Ukraine’s Silent Enemy: War Fatigue in Ukraine”. Autorii studiului sunt Ecaterina Dadiverina, expert relații internaționale și Andrei Pavel, expert asociat nerezident. Studiul a fost editat de George Scutaru, CEO New Strategy Center.

Studiul analizează provocările multiple cu care se confruntă Ucraina după mai bine de doi ani de conflict intens. În acest context, „oboseala războiului” devine un factor critic, punând la încercare atât rezistența Ucrainei pe câmpul de luptă, cât și capacitatea aliaților săi occidentali de a-i sprijini efortul de război.

Prima parte a studiului se concentrează pe dificultățile interne ale Ucrainei. Soldații ucraineni se confruntă cu un moral în scădere, fluxuri insuficiente de ajutor, deficiențe în aprovizionarea cu muniție și echipament, precum și cu o situație economică precară. În această situație, sprijinul occidental devine esențial, dar totodată imprevizibil, având în vedere climatul politic tensionat din democrațiile occidentale, aflate în pragul unor alegeri foarte importante. A doua parte a studiului examinează motivațiile și punctele slabe ale sprijinului occidental pentru Ucraina, concentrându-se pe câteva studii de caz specifice. Studiul subliniază incertitudinea legată de capacitatea Occidentului de a continua să ofere ajutor substanțial Ucrainei, mai ales în contextul unor posibile schimbări politice în Statele Unite și Europa.

Obiectivul studiului este de a sublinia necesitatea unui sprijin susținut și adaptabil din partea Occidentului. Victoria Rusiei în Ucraina trebuie evitată cu orice preț, având în vedere consecințele profunde pe care le-ar avea la nivel global, inclusiv slăbirea ordinii internaționale bazate pe reguli și creșterea tendințelor de proliferare nucleară. Un conflict înghețat în Ucraina nu ar reprezenta o soluție pe termen lung, ci ar servi doar ca o promisiune falsă de pace, încurajând apetitul expansionist al Rusiei. Studiul accentuează importanța confruntării oboselii războiului nu ca un prevestitor al înfrângerii, ci ca un catalizator pentru unitate și hotărâre, amintindu-le liderilor și alegătorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului că adevărata bătălie se dă în Ucraina.

 

Ukraine’s Silent Enemy: War Fatigue in Ukraine