Panelul Va a fost moderat de BG (Rez.) Hans DAMEN, Membru al Comitetului Consultativ Internațional al New Strategy Center, și a găzduit următorii participanți: Dl Dragoș TUDORACHE, Președinte, Special Committee on Artificial Intelligence in a Digital Age (AIDA), Parlamentul European, Generalul (Rez.) Philip M. BREEDLOVE, fost Comandant Suprem Aliat în Europa, Dl Jean-Marc RICKLI, Head of Global and Emerging Risks, Geneva Centre for Security Policy, Dl Mykhailo SAMUS, non-resident Senior Expert, New Strategy Center și Director al New Geopolitics Research Network, precum și Colonelul (rez) Mike „Rabbi” HARASIMOWICZ, Director pentru Inovații în Inteligența Artificială, Lockheed Martin.
În fața simbiozei economice în creștere dintre Rusia, China și Coreea de Nord, care are implicații importante pentru dezvoltarea tehnologiilor disruptive, Occidentul trebuie să adopte o abordare asimetrică. Aceasta ar trebui să implice menținerea unui avans tehnologic, precum și pregătirea pentru producția în masă a celor mai importante capabilități moderne. Printre aceste capabilități, rolul inteligenței artificiale (AI) este deosebit de important. În ceea ce privește dronele, observăm o tendință de creștere a autonomiei lor și de dezvoltare a capabilităților de tip swarm.
Cu toate acestea, suntem încă la început în ceea ce privește înțelegerea direcției în care ne duc aceste tehnologii. Principalele eforturi ale celor mai relevanți actori industriali din domeniu sunt concentrate pe crearea de tehnologii AI responsabile, controlabile, de încredere, și echitabile. În același timp, trebuie să recunoaștem faptul că armatele occidentale probabil nu sunt încă pregătite să desfășoare astfel de tehnologii disruptive pe câmpul de luptă la același nivel la care Rusia și Ucraina reușesc în acest moment.
Al 5-lea panel a fost urmat de o prezentare a studiului NUPI și New Strategy Center privind campaniile rusești de dezinformare în spațiul NATO în contextul războiului din Ucraina, condusă de Sergiu MITRESCU, New Strategy Center, în dialog cu autorii studiului: Ileana ROTARU, Senior Associate Expert, New Strategy Center și domnul Jakub GODZIMIRSKI, Profesor, Norwegian Institute of International Affairs (NUPI).
Un studiu comparativ între România și Norvegia asupra războiului cognitiv și hibrid purtat de Rusia relevă efectele diferite ale acestuia în zona Mării Negre și în partea de Nord a Flancului Estic. Se poate observa, de asemenea, modurile divergente în care diferite publicuri țintă din aceste două cazuri fac față dezinformării. Deși pericolului dezinformării este conștientizat la nivelul societății, unele segmente de populație nu dețin instrumentele necesare pentru a recunoaște dezinformarea. De asemenea, studiul analizează un alt aspect important al războiului informațional al Rusiei: efortul său de a influența procesele și deciziile politice din țările țintă.