Panelul XIIa a fost moderat de Ion Ioniță, redactor principal Adevărul, redactor-șef, Historia, Defence Romania, căruia i-au alăturat următorii participanți: Matthew BOYSE, Senior Fellow, Hudson Institute, fost secretar adjunct responsabil pentru Europa Centrală la Departamentul de Stat, SUA, Amiralul (Rez.) Ihor KABANENKO, fost vice-ministru al apărării, Ucraina, Viceamiralul Mihai PANAIT, Șeful de Stat Major al Forțelor Navale, România, Contraamiralul Georgios FLOROS, adjunct al șefului Statului Major al Marinei Elene, Grecia , James BERGERON, consilier politic, NATO MARCOM, SUA și Alexander SHAMRAY, director de vânzări, Damen Naval România.
Aderarea României și Bulgariei la NATO a modificat calculul strategic în Marea Neagră într-un mod pe care Federația Rusă nu l-a acceptat niciodată. În prezent, ne confruntăm cu provocări importante în Marea Neagră, în domeniul securității și al libertății de navigație. Pe măsură ce echilibrul convențional de putere s-a schimbat în favoarea NATO, ne putem aștepta ca Rusia să se orienteze către o strategie mai hibridă, în care poate cauza cu adevărat daune aliaților NATO.
În momentul de față, una dintre cele mai mari amenințări prezente în Marea Neagră în zona noastră de responsabilitate este reprezentată de minele aflate în derivă. Atacurile rusești asupra porturilor ucrainene precum Ismail și Reni prin folosirea dronelor reprezintă un alt aspect amenințător. Războiul în curs are un impact semnificativ asupra rutelor economice majore și poate afecta, de asemenea, exploatarea viitoare a resurselor naturale în zonele economice exclusive ale statelor membre NATO.
O evoluție notabilă este că Ucraina și-a redeschis coridorul verde fără Rusia, prin acțiunile sale maritime. Acest coridor a permis Ucrainei să exporte mai multe cereale decât prin acordul inițial, atingând un nivel al exporturilor de dinainte de război. În cooperare cu România, Ucraina urmărește să crească cantitatea de cereale exportată pe Dunăre în mod semnificativ.