Panelul I – Security Challenges for the Balkans Region and the European Stability
În cadrul discuțiilor moderate de Prof. Dan Dungaciu, primul subiect abordat a fost cel al vocației europene a Balcanilor de Vest din perspectivă românească și sârbă. Astfel, primul speaker – E.S. Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, România – a subliniat faptul că Uniunea Europeană nu înseamnă doar condiționalități, formalism și politici. În perspectiva preluării de către România a președinției Consiliului, abordarea României este una pragmatică, dar axată pe atingerea unui consens care să promoveze agenda extinderii UE în Balcanii de Vest. Din acest punct de vedere, transformările cerute de calitatea de stat membru UE sunt ilustrate de experiența României, o lecție utilă celorlalte state balcanice.
Pe de altă parte, E.S. Ivica Dacic, ministrul Afacerilor Externe – Serbia a vorbit despre complexitatea problematicilor din Balcani, atunci când vine vorba despre integrarea europeană. Probleme istorice și strategice complică și mai mult dezbaterile, atât interne cât și la nivelul comunității internaționale. Astfel, problema nerezolvată din Kosovo este de cea mai mare importanță pentru Serbia, necesitând o mai mare flexibilitate din partea partenerilor europeni. Cu toate acestea, Serbia este determinată să continue pe drumul său european, având convingerea că se va ține cont de interesele și necesitățile sale politice.
Panelul II – EU Strategy for the Balkans Region. Austrian EU & Romanian EU Presidency.
În al doilea panel al conferinței, Dl. Klaus Wölfe – Directorul Departamentului pentru Europa de Sud-Est/Balcanii de Vest, Ministerul Afacerilor Externe, Austria – a prezentat abordarea austriacă, din perspectiva președinției Consiliului, în legătură cu Balcanii de Vest, arătând că Austria și cei 27 de parteneri europeni susțin zona Balcanilor în cadrul procesului de extindere europeană. Cu toate acestea, Uniunea Europeană are în vedere și încurajarea conectivității Balcanilor la nivel regional, între țările implicate, care trebuie să coopereze încă dinainte de intrarea în Uniune. În plus, s-a arătat că securitatea și prosperitatea în zona Balcanilor reprezintă interese cruciale ale UE, subliniindu-se în același timp nevoia unei mai bune comunicări publice, prin care cetățenii să cunoască faptul că Uniunea Europeană a sprijinit aceste țări și că va continua să o facă și în viitor.
În același timp Dl. Ștefan Tinca – Director General, Ministerul Afacerilor Externe, România – a prezentat prioritățile României pe durata deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene. Astfel, angajamentul față de zona Balcanilor se va menține, având încredere în avansarea procesului de extindere a UE din partea țărilor aflate deja pe acest drum, dar având grijă, în același timp, ca nicio altă țară să nu se simtă exclusă.
Panelul III – Cyberspace: The New Battlefield of the Next Wars
Al treilea panel a abordat teme de securitate cibernetică, beneficiind de experiența speakerilor – reprezentanți ai NATO, ai comunității de intelligence, ai zonei academice, dar și din sectorul privat. În acest context, a fost prezentată evoluția abordării NATO de-a lungul timpului a amenințărilor cibernetice și felul în care astfel de provocări au ajuns să fie tratate într-o manieră similară zonei operaționale convenționale.
Mai mult decât atât, a fost prezentată cooperarea dintre Alianță și partenerii naționali cheie (inclusiv Uniunea Europeană), subliniindu-se faptul că astfel de amenințări au implicații la toate nivelurile, iar suportul sectorului privat este de asemenea necesar. Pe de altă parte, s-a arătat cum reziliența cibernetică poate fi îmbunătățită printr-o educație continuă în acest domeniu, adresată atât cetățenilor obișnuiți, cât și operatorilor privați și instituțiilor guvernamentale. Abordarea amenințărilor avansate persistente generate de actori susținuți de stat, de către infractori cibernetici și hackeri motivați ideologic necesita noi politici care ofere o paradigma diferită.
Panelul IV – The Balkans Region: Old & New Challenges (Part I)
Cel de-al patrulea panel a avut în vedere chestiunea unor vechi și noi provocări în zona Balcanilor. În acest sens, ambasadorii Victor Jackovich și Sergiu Celac au dezbătut pe tema dinamicii din Balcani și asupra modului în care această zonă a ajuns să se regăsească într-o poziției geostrategică într-atât de complicată. Mai precis, prezentările s-au centrat în jurul prezenței NATO și a UE în regiune după dizolvarea Federației Yugoslave, subliniindu-se modul în care România poate juca rolul unui model pentru țările balcanice aspirante, dar și rolul unui pilon al valorilor Euro-Atlantice. Totodată, prezența crescută a Rusiei a fost analizată, arătându-se interesul renăscut al Moscovei pentru o schimbare de paradigmă în interacțiunea ei balcanică, drept urmare a eșecurilor sale percepute în a obține suficientă susținere pentru abordarea sa în regiune.
Panelul V – The Balkans Region: Old & New Challenges (Part II)
Ultimul panel al conferinței a strâns laolaltă vorbitori din România și Turcia, reprezentând perspectiva ONU, a mediului academic și a think-tank-urilor. Discuțiile au tratat misiunea și impactul Națiunilor Unite în Balcani, organizație a cărei prezență în Balcani a generat unele dintre cele mai durabile transformări. În plus, analizând dilemele strategice ale Turciei într-un cadru mai amplu, s-a dezbătut modul în care Ankara interacționează în regiune în concordanță cu provocările geopolitice ample pe care le întâlnește atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu. Ca punct final de discuție, apariția Chinei în dinamica Balcanilor de Vest a fost tratată, arătându-se cât de departe – și cât de profund – acționează prin influența ei economică, dar și cum amprenta sa comercială e transferată în vocabularul politic. În cele din urmă, intrarea Chinei ca nou jucător a fost evidențiată ca un nou tip de provocare, una ce necesită o noua abordare din partea UE, calibrată în așa fel încât să se obțină rezultatele de guvernanță dorite, dar și de a se canaliza capitalul chinezesc în așa fel încât să nu afecteze politica balcanică a Uniunii.
Security Challenges in the Balckans – video partea I
Security Challenges in the Balckans – video partea a II-a