New Strategy Center publică ediția de martie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.
Pe frontul ucrainean, forțele rusești au intensificat atacurile dincolo de Avdiivka, lansând lovituri semnificative în orașe din apropierea linii frontului sau de la mai mare distanță, precum Harkiv sau Odesa, ceea ce a dus la evacuări, victime civile și daune asupra infrastructurii. Atacurile asupra infrastructurii energetice critice au reprezentat un element notabil în această lună de război. În timp ce Ucraina a lansat atacuri la mare distanță cu drone asupra rafinăriilor de petrol rusești și a întrerupt capacitățile majore de rafinare a petrolului, represaliile Rusiei au venit în forță, vizând instalații energetice cheie, lăsând peste 1 milion de locuințe fără electricitate. În plus, forțele ucrainene au continuat obiectul de a diminua capacitatea navală a Rusiei, vizând infrastructura militară din Crimeea și nave de debarcare din clasa Ropucha.
Sprijinul militar internațional a fost notabil, inițiativa condusă de Cehia de a cumpăra muniție pentru Ucraina adunând fondurile necesare pentru achiziționarea a 800.000 de proiectile de artilerie, 18 țări declarându-și angajamentele financiare. Pe fondul provocărilor, utilizarea activelor rusești înghețate este luată în considerare ca o strategie de sprijinire a eforturilor de apărare ale Ucrainei, Comisia Europeană având planuri de a direcționa potențial fonduri substanțiale anual către Ucraina, în principal în scopuri de apărare.
În timp ce ajutorul de 60 de miliarde de dolari al SUA pentru Ucraina continuă să fie blocat în Congres, administrația președintelui Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, destinat furnizării de proiectile de artilerie și muniție.
În Rusia, alegerile prezidențiale, în urma cărora Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat cu 87,28%, a fost un punct central. În plan economic, atacurile cu drone ale Ucrainei asupra instalațiilor petroliere rusești au dus la diminuarea producției și la creșterea prețurilor la combustibili, în timp ce sancțiunile americane au perturbat livrările de petrol rusesc către India și au avut un impact asupra sistemelor de plată. Transportul de containere între Rusia și Coreea de Nord a fost reluat, posibil implicând livrări militare, ocolind sancțiunile ONU.
În Republica Moldova, ca răspuns la eforturile de destabilizare ale Rusiei, a fost semnat un acord bilateral de apărare cu Franța, care acoperă formarea militară și schimbul de informații. În plus, Serviciul de informații a avertizat cu privire la potențiale campanii rusești de subminare a integrării europene înaintea unor evenimente cruciale, inclusiv alegerile prezidențiale și un referendum privind aderarea la UE.
Regiunea Balcanilor se confruntă cu mai multe probleme recurente, inclusiv alegerile recente și viitoare, disputele teritoriale și imperativul reformelor. În Turcia, în urma alegerilor locale, principalul partid de opoziție, CHP (social-democrați), a obținut victoria în Istanbul și Ankara, împreună cu alte mari orașe, marcând cea mai mare înfrângere pentru Recep Tayyip Erdogan și partidul său AKP în cele peste două decenii de când se află la putere. În Albania au loc controverse legate de numirile la conducerea țării, iar în Bulgaria persistă instabilitatea politică în urma demisiei prim-ministrului Nikolai Denkov pe fondul tensiunilor din cadrul coaliției, în timp ce Croația se confruntă cu restricții constituționale privind candidatura la președinție.