NSC în SUA: întâlniri și evenimente pe tema relevanței strategice a Mării Negre și importanței libertății de navigație

NSC în SUA:  întâlniri și evenimente pe tema relevanței strategice a Mării Negre și importanței libertății de navigație

Experți ai New Strategy Center efectuează o vizită în SUA, la Washington, în perioada 13-17 noiembrie, pentru o serie de întâlniri și evenimente ce au drept obiectiv prezentarea importanței strategice a regiunii Mării Negre, a libertății de navigație și mizele energetice ale regiunii, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

George Scutaru, CEO al New Strategy Center, Marcel Foca, Senior Associate Expert în cadrul NSC, Laurențiu Pachiu, vicepreședinte Energy Policy Group, au avut marți, 20 iunie, întâlniri la sediile Hudson Institute și Atlantic Council cu experți americani în securitate și afaceri externe și au prezentat evaluarea situației de securitate la Marea Neagră, importanța strategică a libertății de navigație în contextul actualului război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, mizele energetice din regiune. Experții români au subliniat necesitatea existenței unei politici predictibile și pe termen lung a SUA dedicate regiunii Mării Negre. Schimbul de opinii a relevat necesitatea continuării suportului pentru Ucraina, în special din partea SUA, chiar și în contextul apariției unor alte crize de securitate majore, cum ar fi cea din Orientul Mijlociu. Diminuarea acestui suport va influența negativ cursul războiul din Ucraina și va crește apetitul Rusiei de a continua ostilitățile pentru a anexa noi teritorii ucrainene, destabilizând și mai mult situația de securitate din regiunea Mării Negre și de pe întreg Flancul Estic al NATO.

Experții americani au beneficiat din partea Contraamiralului de flotilă Liviu Coman, comandantul Componentei Maritime din cadrul Statului Major al Forțelor Navale, de informații despre provocările la adresa libertății de navigație din Marea Neagră, despre pericolul minelor și despre eforturile făcute de Forțele Navale Române pentru a menține în siguranță culoarul prin care trec zeci de nave care transportă cerealele Ucrainei spre piețele globale.

 

Este nevoie de o abordare strategică multi-domeniu din partea SUA, în plan politic, militar, economic,  împreună cu partenerii săi din regiune, pentru a fi contracarate acțiunile de destabilizare generate de Federația Rusă cauzate de agresiunea militară la scară largă împotriva Ucrainei și de acțiunile hibride îndreptate împotriva NATO și UE și statelor partenere, Republica Moldova și Georgia. Experții NSC au prezentat evaluările lor asupra actualei situații de securitate, inclusiv în ceea ce privește războiul hibrid declanșat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova, mizele energetice din regiunea Mării Negre, ținând cont de faptul că din 2027, odată cu începerea exploatării gazului din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE. S-a subliniat, astfel, rolul important pe care îl joacă România în actualul context strategic, inclusiv în ceea ce privește susținerea exportului de cereale al Ucrainei.

Experții New Strategy Center pledează prin această serie de întâlniri și evenimente  aceste pentru necesitatea adoptării de către Congresul SUA a ”Black Sea Security Act”, un proiect de lege ce are drept obiectiv elaborarea unei strategii pe termen lung a SUA la Marea Neagră pe multiple domenii.