Panel Xa.Infrastructura Strategică a Ucrainei. Consolidarea Rezilienței Ucrainei, mai puternici împreună
Panelul a fost moderat de Marcel FOCA, Expert Senior Asociat, New Strategy Center, Romania. Discuția i-a avut drept invitați pe Sergii NAZARENKO, Șef al Biroului de identificare și contracarare a amenințărilor la adresa obiectelor de infrastructură critică al CNE Ukrenergo, Ucraina (prin VTC), Kaush ARHA, Nonresident Senior Fellow, Scowcroft Center for Strategy and Security, Atlantic Council, fost consilier principal pe probleme de angajament strategic la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Laurențiu MIHAI, Manager general, Organizația de Serializare a Medicamentelor din România, Cristian LUCACIU, Director, VIAROM, Romania.
Aproximativ 40% din infrastructura critică a Ucrainei a suferit daune semnificative în urma atacurilor armate ruse. Procesul de reconstrucție se anunță complex, având în vedere provocările legate de asigurarea securității energetice complete a țării. Pentru implementarea cu succes a proiectelor esențiale, precum dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice sau construcția de hub-uri pentru prevenirea crizelor, este nevoie de echipamente moderne și eficiente. În acest context, România poate oferi o expertiză relevantă în procesul de reconstrucție a infrastructurii ucrainene, având în vedere experiența sa în abordarea unor probleme similare de infrastructură în ultimii 20 de ani. De asemenea, România dispune de experiență solidă în gestionarea fondurilor de pre-aderare și post-aderare la Uniunea Europeană, cunoștințe care pot fi împărtășite cu partenerii ucraineni.
Panel XIb. Cum va fi finanțat proiectul de reconstrucție al Ucrainei? Opțiuni, oportunități și provocări
Moderator a fost doamna Antonia COLIBĂȘANU, Senior Associate Expert, New Strategy Center & Chief Operating Officer & Senior Geopolitical Analyst, Geopolitical
Futures, România. Printre speakeri s-au numărat Marcin CHRUŚCIEL, Director al Biroului Plenipotențiar al Guvernului pentru Cooperare pentru Dezvoltare Polono-Ucraineană, Polonia, domnul profesor Roman MAYDANYK, Profesor de Drept Civil la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev, Ucraina, domnul Thomas DANS, Visiting Fellow la Allison Center for Foreign Policy, The Heritage Foundation, SUA și domnul Burcin ATAKAN, Partener Deloitte, Liderul Serviciilor Criminalistice în Europa Centrală, România.
Pentru a asigura noi surse de finanțare pentru Ucraina, trebuie urgent identificată o soluție privind utilizarea activelor rusești înghețate. Este nevoie de propuneri juridice practice în acest sens. În același timp, reconstrucția Ucrainei nu va putea supraviețui fără susținerea sectorului privat. În acest sens, cazul Poloniei ilustrează o colaborare eficientă între stat și mediul privat, Varșovia deschizând un birou în Kiev ce oferă susținere firmelor poloneze implicate și interesate de implicare în procesul de reconstrucția Ucrainei. Printre instrumentele furnizate de guvern în sprijinirea companiilor, se numără mecanismele de diminuare a riscurilor sau asigurări și acoperire pentru eventuale daune, garantate și la nivel legislativ. Pe viitor, vor trebuia să se facă investiții în subvenționarea locuințelor și a unei reconstrucții bazate pe comunități regionale și urbane.
În scopul de a atrage capital privat, Ucraina depune eforturi considerabile și implementează proiecte legislative cu scopul combaterii corupției și a consolidării independenței autorităților naționale anticorupție. Un alt aspect important în realizarea cu succes a procesului de reconstrucție a Ucrainei este atragerea forței de muncă, prin crearea condițiilor favorabile de trai pentru reîntoarcerea ucrainenilor care au emigrat din cauza războiului.
Panel XII. Strategia USA pentru regiune Mării Negre: Provocări și Oportunități
Panelul final l-a avut în calitate de moderator pe Greg MELCHER, Chief Operating Officer, New Generation Warfare Centre, SUA, James CARAFANO, Vicepreședinte al Kathryn and Shelby Cullom Davis Institute for International Studies, The Heritage Foundation, SUA, Antonia COLIBĂȘANU, Expert Senior Asociat, New Strategy Center & Chief Operating Officer & Senior Geopolitical Analyst, Geopolitical Futures, Romania, Yulia KLYMENKO, Prim-vicepreședinte al Comisiei pentru transport și infrastructură din cadrul Verkhovna Rada, Ucraina, Matthew BOYSE, Adjunct Fellow, Hudson Institute, fost subsecretar adjunct responsabil pentru Europa Centrală la Departamentul de Stat, SUA, Kaush ARHA, Nonresident Senior Fellow, Scowcroft Center for Strategy and Security, Atlantic Council, fost consilier principal privind angajamentul strategic, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, SUA și Thomas DANS, Visiting Fellow al Allison Center for Foreign Policy, The Heritage Foundation, SUA.
Pentru o lungă perioadă de timp, securitatea Mării Negre a fost adesea privită ca o problemă locală ce vizează doar țările riverane. Cu toate acestea, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei nu a avut repercusiuni doar asupra acestui stat, ci a afectat întreaga comunitate europeană și globală. Speakerii au subliniat importanța modului în care Marea Neagră ar trebui să fie prezentată ca o zonă vitală pentru interesele SUA, având în vedere interesul american actual concentrat pe China și zona indo-pacifică. În special, trebuie menționat că rezolvarea problemelor din Marea Neagră devine imperativă pentru a evita complicații la intersecția Coridorului Nord-Sud și Coridorului Est-Vest, zonă crucială pentru legătura dintre Asia și Occident. Prin urmare, securitatea la Marea Neagră și consolidarea capacității statelor riverane este esențială pentru a asigura liberul comerț în Marea Neagră, respectiv pe coridorul Sud-Est.
Conferința „Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României” a fost închisă de George Scutaru, CEO al New Strategy Center. În cadrul discursului său, Dl. Scutaru a subliniat necesitatea menținerii sprijinului acordat Ucrainei pentru a rezista în fața agresiunii Federației Ruse, evidențiind, de asemenea, importanța procesului de reconstrucție și reintegrare teritorială. În final, George Scutaru a invitat audiența la cea de-a VIII-a ediție a forumului organizat de New Strategy Center, intitulat „Black Sea and Balkan Security Forum”, programat în luna mai, 2024.