New Strategy Center a organizat în 20 februarie, în parteneriat cu Universitatea Națională de Apărare, cea de-a patra ediție a Umnaned Systems Forum, singura conferință din România dedicată sistemelor fără pilot.
Conferința a debutat cu remarcile introductile ale dlui. Ionel NIȚU, Președinte New Strategy Center și General-maior Eugen MAVRIȘ, Rectorul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.
Panel I. Two Years of the Aggression War in Ukraine. An impact assessment and possible developments
Discuția a fost moderată de MG (Ret.) Paul HURMUZ, Expert Asociat Senior, New Strategy Center. Panelul i-a avut drept speakeri pe generalul-locotenent Dragoș IACOB, locțiitor al Șefului Statului Major al Apărării, România, Mykhailo SAMUS, director, New Geopolitics Research Network, Ucraina expert nerezident, New Strategy Center, Peter WATKINS, Visiting Senior Fellow la LSE IDEAS, London School of Economics, Marea Britanie, și Phill PETERSEN, președinte, Center for the Study of New Generation Warfare, SUA.
Panelul a analizat lecțiile învățate până acum din războiul din Ucraina, în care strategiile militare s-au modificat pe câmpul de luptă și au adus în anumite situații la impasuri operaționale. Speakerii au menționat faptul că a fost necesară o adaptare treptată la dinamica situației de pe teren, caracterizată de folosirea masivă a artileriei, de un consum masiv de muniție, dar și de producerea și folosirea intensă a dronelor de toate categoriile. În prezent, asistăm la un război de uzură, care consumă intens resursele beligeranților, umane și materiale, și care va continua cu intensitate și în anul următor.
Panel II. The War in Ukraine and the Future of the Maritime Domain
Discuția a fost moderată de către general-maior Eugen MAVRIȘ, rectorul Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Panelul i-a avut drept speakeri pe amiralul (r) Ihor KABANENKO, fost ministru adjunct al apărării din Ucraina, viceamiralul Mihai PANAIT, Șeful Forțelor Navale din România, Greg MELCHER, Chief Operations Officer pentru Center for the Study of New Generation Warfare, SUA și Oscar ROJAS, vicepreședintele pentru Operațiuni Globale din cadrul companiei americane Ocean Aero.
Cel de-al doilea panel a abordat viitorul domeniului maritim și lecțiile învățate din războiul din Ucraina. Exemplul ucrainean demonstrează că utilizarea dronelor navale poate anihila supremația maritimă convențională a Federației Ruse. În același timp, în cadrul discuției a fost subliniat faptul că trebuie elaborate concepte noi pentru a integra dronele în cadrul forțelor navale, deoarece viitorul militar al domeniului va depinde de integrarea eficientă a noilor tehnologii. Un exemplu elaborat în acest sens de către vorbitori a fost necesitatea domeniului maritim de la nivel strategic care va fi legată în viitor de capacitatea de a opera subacvatic, dronele putând oferi o soluție în acest sens.
Panel III. Strategic Stakes of the Exclusive Economic Zone. Role of Unmanned Systems
Panelul, moderat de David CARSTENS, Expert Senior Asociat, New Strategy Center, a aprofundat aspectele critice ale securității maritime in special în Zona Economică Exclusivă, ale libertății de navigație și ale protecției infrastructurii critice din regiunea Mării Negre și a Dunării. Mykhailo GONCHAR, președintele Centrului de Studii Globale „Strategia XXI”, Ucraina, contraamiralul Liviu COMAN, comandantul componentei maritime, Fortele Navale, România, și comisarul-șef de poliție Nicolae MERLĂ, șeful Centrului de Coordonare pentru Protecția Infrastructurii Critice, România, au descris pe larg provocările complexe și diversele strategii de colaborare inter-instituțională.
Grupul de experți a subliniat importanța menținerii libertății de navigație, în condițiile unor provocări multiple navale din partea Rusiei și a amenințării persistente a sistemelor fără pilot în zona frontierei maritime și terestre cu Ucraina.
Discuția s-a extins la domeniul mai larg al protecției infrastructurilor critice, avându-se în vedere evoluția mediului de securitate. Au fost luate în considerare provocările, inclusiv – amenințările cibernetice și rolul dronelor. Vorbitorii au subliniat importanța unei abordări cuprinzătoare și colaborative care să implice agențiile de stat și sectorul privat, subliniind totodată adaptarea continuă a cadrelor juridice pentru protecția infrastructurilor critice pentru a contracara eficient amenințările emergente.
Panel IV. The War of Drones. Lesson Learned from the Ukrainian Front
Al patrulea panel al zilei a fost moderat de Greg MELCHER, Chief Operating Officer, Center for the Study of New Generation Warfare, SUA. La discuție s-au alăturat Mykhailo SAMUS, Director, New Geopolitics Research Network și expert non-rezident New Strategy Center, Generalul de Brigadă (rez.) Hans DAMEN, Membru al Consiliului Consultativ Internațional al New Strategy Center și fost șef al Direcției Logistice din cadrul Ministerului Apărării din Olanda, Christophe FONTAINE, Vicepreședinte pentru dezvoltarea conceptelor NATO/UE, International Strategic Development General Atomics Aeronautical Systems, Inc., SUA, Haluk BAYRAKTAR, CEO, BAYKAR Tech, Turcia și General Locotenent (rez.) John DEEDRICK, Strategic Advisor, Sig Sauer Inc.
Paneliștii au abordat subiectul complex al utilizării dronelor în conflictul contemporan, analizând lecțiile oferite de conflictul din Ucraina. Conform grupului de discuție, asistăm la o revoluție în domeniul militar, dictată de modul în care dronele sunt utilizate. Conflictul din Nagorno-Karabakh a fost primul în care utilizarea la scară largă a dronelor a schimbat natura războiului. Utilizarea inițială a dronelor de către Ucraina i-a oferit un avantaj pe câmpul de luptă care i-a permis să respingă atacul inițial al Federației Ruse. Pe măsură ce conflictul a continuat, Federația Rusă a început, de asemenea, să integreze vehiculele fără pilot în doctrina sa, începând cu drone de producție iraniană, construindu-si mai apoi propriile capacități industriale. În 2025, este foarte probabil ca Federația Rusă să fie capabilă să producă mult mai multe drone decât Ucraina, cu potențialul de depăși producția agregată a statelor NATO.
Panel V. How do we fight drones? Systems and solutions against aerial and naval drones
Panelul a fost moderat de Generalul de Brigadă (rez.) Hans DAMEN, Membru al Consiliului Consultativ Internațional al New Strategy Center și fost șef al Direcției Logistice din cadrul Ministerului Apărării din Olanda. La discuție s-au alăturat Col. Romeo Mihail TĂBÎRCĂ, locțiitor al șefului pentru Informații, Supraveghere și Recunoaștere, Direcția Informații Militare, Generalul de Brigadă Marius PATRICHE, Director Adjunct, Direcția Generală de Protecție Internă, Davey GIBIAN, Director pentru Inteligență Artificială, DZYNE Technologies, USA și Daniela HILDENBRAND, Șeful Unității de Soluții de Contracarare a Vehiculelor Autonome fără Pilot, ESG ELEKTRONIKSYSTEM – UN LOGISTIK-GMBH, Germania.
Grupul de experți a analizat domeniul emergent al contracarării vehiculelor aeriene fără pilot, trasând liniile directoare din spatele deciziilor de dezvoltare a soluțiilor tehnologice, precum și planificării strategice din domeniul public și privat.
Discuția a acoperit seria complexă de amenințări pe care le pot aduce vehiculele aeriene fără pilot utilizate de entități statale și non-statale cu intenții malițioase, precum și a utilizărilor în domeniul siguranței publice. Au fost luate în considerare atât aplicațiile din domeniul militar, cât și din cel civil, cu un accent asupra soluțiilor integrate, care să acopere întreg ciclul operațional al vehiculelor autonome fără pilot.
Panel VI. Defence Industry Cooperation in the Context of the War in Ukraine. The Impact of the Unmanned Systems (part I)
Al șaselea panel a constat într-un dialog între George Scutaru, CEO al New Strategy Center din România, și Radu Oprea, Ministrul Economiei din România.
Radu Oprea a evidențiat importanța adoptării unei strategii și a unor legi care să faciliteze implementarea rapidă a proiectelor din industria de apărare, acoperind o gamă largă de aspecte, de la producția de muniție la dezvoltarea dronelor. Un exemplu concret în acest sens poate fi proiectul „Drona Românească”. Pentru a sprijini această inițiativă, a fost deja adoptată o nouă lege privind cooperarea tehnologică și industrială, care va simplifica colaborarea între sectorul public și cel privat. Ministrul este de părere că dronele vor juca un rol crucial în industria de apărare, iar România are capacitățile tehnologice și expertiza necesară pentru a produce drone la nivel intern. În plus, România ar trebui să aloce resurse pentru inovare și cercetare și să se implice activ în programele europene din domeniul industriei de apărare.
Panel VI. Defence Industry Cooperation in the Context of the War in Ukraine. The Impact of the Unmanned Systems (part II)
Cea de-a doua parte a celui de-al șaselea panel a constat într-o discuție moderată de domnul George Scutaru, CEO al New Strategy Center, la care au participat general-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției de Armament din cadrul Ministerului Apărării Naționale și domnul Emanuel Popp, director al companiei românești Autonomous Flight Design.
Principalul subiect al acestei părți de panel a fost cel legat de lecțiile învățate din războiul din Ucraina. Din perspectiva Ministerului Apărării Naționale, o primă lecție este aceea că industria de apărare are nevoie de capacitatea de a se adapta la cerințele situațiilor operative și de a transforma nevoile operative în dorințe tehnice, cu scopul de a face din România un furnizor de încredere pentru Ucraina. O altă lecție a fost învățată din experiența Ucrainei de a utiliza sistemele aeriene fără pilot, fapt care a determinat Ministerul să investească în achiziția de capabilități UAV, UAS, USV și de război electronic contra dronelor. În ceea ce privește sectorul privat, acesta a învățat faptul că trebuie să fie mai alert și dinamic în dezvoltarea de sisteme fără pilot, precum și în dezvoltarea de produse cu adevărat reziliente și interoperabile în conformitate cu standardele NATO. În final, ambele părți au ajuns, printre altele, la concluzia faptului că mai sunt necesare eforturi pentru a se ajunge la producerea “dronei românești”.