În perioada 22-23 februarie are loc a doua ediție a conferinței “Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de New Strategy Center, având ca partener instituțional Ministerul Apărării Naționale. Pentru a face față provocărilor clasice și emergente de securitate, o țară precum România trebuie să se dezvolte și adapteze, inclusiv din punct de vedere tehnologic. Dezbaterile conferinței pun accent pe acest subiect, făcând o evaluare amplă a provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, dar și a potențialului de dezvoltare și utilizare a sistemelor fără pilot în această zonă, și impactul pe care acestea îl au asupra mediului de securitate.
„Unmanned Systems Forum” este cel mai important eveniment din România în domeniul sistemelor fără pilot. În cadrul conferinței participă oficiali și experți civili și militari atât din România, cât și din alte state membre NATO și UE, precum și reprezentanți ai mediului academic și a unor companii cu o vastă experiență în domeniu. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House și într-un format mixt, atât cu participare online, cât și în persoană, fiind respectate toate măsurile impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a tuturor participanților.
Panel VI. Romania’s Research and Development Sector and Industrial Potential for Unmanned Systems Sector
A doua zi a conferinței „Unmanned Systems Forum” a început cu un panel dedicat cooperării industriale și investițiilor în cercetare. Acest panel a fost moderat de domnul George Scutaru, Director General al New Strategy Center și i-a avut ca speakeri pe Gl. mr. Teodor Incicaș, Șef al Direcției Generale pentru Armamente al Ministerului Apărării Naționale, România, domnul Adrian Iacob, Director Executiv al Lockheed Martin Global Inc. București, România, doamna Elena-Carmen Baston, Director Executiv General al A-E Electronics, una dintre companiile Elbit Systems în România și domnul David H. Carstens, Colonel (Rez.) al Armatei Statelor Unite, Șef al Biroului de Legătură Militară în cadrul Ambasadei Statelor Unite din București.
Acest panel s-a concentrat pe cooperarea industrială determinată de dezvoltarea sistemelor fără pilot, ca urmare a intenției României de a investi în cercetare în acest domeniu, dar și de a achiziționa sisteme performante. MApN crește sumele alocate pentru cercetare și este deschis cooperării cu sectorul privat și cu universitățile și institutele de cercetare, optând atât pentru dezvoltarea unor capabilități proprii care sa fie produse în România, dar și pentru achiziționarea de produse cu o tradiție în exploatare. Investițiile în sisteme ISTAR sunt deosebit de necesare mai ales în contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre, când e nevoie de un flux mare de de informații.
Experții au subliniat, totodată, și importanța și beneficiile aduse de această industrie României, care ar putea fi gazda perfectă pentru un Centru de Excelență pentru sisteme fără pilot. Poziția geografică, varietatea mediului natural, apropierea de Marea Neagră, avantajul unui spațiu aerian nu atât de aglomerat ca în vestul Europei sunt argumente certe pentru înființarea unui asemenea centru în România. Este o inițiativă care ar putea avea un impact benefic asupra cercetării de profil și al cooperări industriale, prin testarea unor astfel de sisteme. De asemenea, România va putea beneficia de prezența aliată mai mare cu sisteme fără pilot și de o capacitate sporită de supraveghere a punctelor strategice din țară prin testarea sistemelor fără pilot.
Panel VII. The New Environment of Counter-Drone Technology
Cel de-al șaptelea panel al evenimentului l-a avut drept moderator pe domnul Greg Melcher, Centrul de Studii New Generation Warfare, căruia i s-au alăturat Wing Commander Phil Skorge, Manager de Dezvoltare a Capabilităților, Armata Britanica, Marea Britanie, doamna Marina Aibinder, director de vânzări CIS și în Europa de Est, Israel și domnul Conrad Dreby, co-fondator și director al Red Six Solutions, SUA.
Dezvoltarea impresionantă a sistemelor aeriene fără pilot a determinat și dezvoltarea instrumentelor care sa contracareze dronele. Acest panel a beneficiat de expertiza unor speakeri cu experiență în domeniu din SUA, Marea Britanie și Israel, țări care dezvoltă diverse tehnologii pentru combaterea dronele.
Panelul a fost dedicat prezentării unor asemenea tehnologii, interesul pentru capabilitățile care să combată sistemele fără pilot fiind în creștere și în România, din partea instituțiilor cu responsabilități în domeniul apărării, securității și ordinii publice. Totodată, sistemele anti-drone sunt solicitate și pentru protecția unor obiective industriale și de importanță pentru infrastructura critică.
Panel VIII. Autonomous Vehicles and Maritime Domain Defense Strategies for the Black Sea
Cel de-al optulea panel, prezidat de Seth Cropsey, Președinte al Institutului Yorktown, SUA și membru al Consiliul Consultativ Internațional al New Strategy Center, i-a avut ca invitați pe Contraamiralul Mihai Panait, Șeful Statului Major al Forțelor Navale, România, Contraamiralul Kiril Mihaylov, Șef al Forțelor Navale, Bulgaria, Contraamiralul (LH) Iuri Covaleov, Locțiitor pentru ISR al Șefului Direcției Informații Militare, România, domnul Joaquin Glomski din partea General Atomics Aeronautical Systems, Inc., SUA, și Arda Mevlütoğlu, analist în domeniul apărării, din partea Siyah Gri Beyaz, Turcia.
Pentru a face față provocărilor de securitate actuale și a ține pasul cu eforturile de dezvoltare depuse de alte țări din regiune, abordarea inteligentă și dezvoltarea rapidă a vehiculelor maritime fără pilot (MUV) și a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) pot fi cea mai bună soluție. Pe măsură ce contextul de securitate din regiunea Mării Negre a devenit tot mai tensionat, Federația Rusă a investit considerabil în tehnologii fără pilot, un efort care a determinat și alte state să ia astfel de măsuri. Un exemplu de cooperare multinațională, la nivelul NATO, în tehnologia vehiculelor fără pilot este Maritime Unmanned System Initiative (MUSI), care are ca obiective creșterea eficienței și a interoperabilității sistemelor fără pilot și reducerea costurilor și duratei de livrare a capabilităților. În plus, vehiculele de suprafață fără pilot (USV) și vehiculele subacvatice fără pilot (UUV) pot contracara minele navale și pot juca un rol important în operațiunile maritime.
Provocările de securitate multiple din Marea Neagră impun o intensificare a cooperării între statele NATO riverane, ambii șefi ai forțelor navale din Români și Bulgaria explicând dinamica și multitudinea cooperării la nivel bilateral.
De asemenea, panelul a avut în vedere și evoluțiile tehnologice înregistrate de companiile americane și turcești în privința dezvoltării unor astfel de vehicule fără pilot, crescând eficiența acestora atât la nivel tactic, cât și operațional.
Panel IX. Artificial Intelligence and Unmanned Systems: a Preview of the Future Combat
Moderat de către domnul Marcel Foca, Expert Senior în cadrul New Strategy Center, penultimului panel al zilei i a-au alăturat doamna Océane Zubeldia din partea Institutului pentru Cercetare Strategică – IRSEM, Franța, domnul Trevor Woolven, Lider tehnic pentru viitoarele capacități ISR, Thales, Marea Britanie, și domnul Eyal Mayer, Director Marketing și Business Development, UAS Division, IAI System Ltd., Israel.
Având în vedere ascensiunea noilor puteri militare, atât la nivel regional, cât și la nivel mondial, viitoarele operațiuni militare se vor desfășura într-un mediu strategic deosebit de complex. Robotizarea echipamentelor va duce la integrarea la nivel militar a unor sisteme automatizate, precum dronele SDT (tactical drone system) și, de asemenea, a vehiculelor autonome. Dronele vor completa capacitățile noii generații de război menite să faciliteze stabilizarea situației tactice. O mai bună integrare a inteligenței artificiale este necesară în domeniul militar, iar saturația cognitivă umană va trebui să fie redusă.
Factorul uman va juca întotdeauna un rol fundamental în controlul sistemelor fără pilot. Spre exemplu, în cazul aeronavelor fără pilot, rutele pe care acestea le vor zbura vor fi decise de oameni. Astfel, tranziția către un sistem de apărare autonom este posibilă prin utilizarea tehnologiilor care includ inteligența artificială. Oamenii vor trebui să accepte acest element și să aibă încredere că sistemele de inteligență artificială operează în mod eficient și sigur.
Panel X. European Policy on Autonomous Systems Domain. EURODRONE Project
Ultimul panel din cadrul evenimentului “Unmanned Systems Forum” a fost moderat de Timo Koster, fost ambassador-at-large pentru politică cibernetică și de securitate, Ministerul Afacerilor Externe, Olanda. Acest panel a beneficiat de expertiza ambasadorului Mihnea Motoc, Șef Adjunct, Centrul European de Strategie Politică din cadrul Comisiei Europene și fost ministru al Apărării Naționale, România, domnului Jonas Cederlof, Director General pentru industria de apărare și spațială, Comisia Europeană și a doamnei Roser Roca-Toha, Șef al UAS Marketing, Airbus Defence and Space, Franța.
Discuția a avut în vedere politica de securitate și apărare a Uniunii Europene (UE), punctând în special modul în care aceasta abordează domeniul sistemelor autonome. Competiția marilor puteri și nivelul ridicat de conectivitate au creat un context mult mai tensionat în care limitele dintre război și pace devin estompate. Pentru a se adapta acestui nou context de securitate și a pune bazele unei culturi strategice, Uniunea a adoptat o serie de diferite inițiative, precum dezvoltarea Busolei Strategice și înființarea Fondului European de Apărare.
Încă din 2014, pentru UE, dronele au fost recunoscute ca fiind o tehnologie-cheie, având dublă utilizare, fiind folositoare atât pentru mediul civil cât și pentru cel militar. Proiectul EURODRONE este o inițiativă oportună, menită să asigure dezvoltarea unor sisteme de tip autonom la nivel european. Acest proiect reprezintă un avantaj atât pentru industria de apărare europeană, intenționând să încurajeze cooperarea industrială la nivelul Uniunii, cât și pentru crearea de locuri de muncă în domeniu. Tehnologiile dezvoltate în cadrul acestei inițiative urmează să fie eficiente, multifuncționale, dezvoltate la un cost redus.
Concluziile evenimentului au fost formulate de domnul George Scutaru, Director General al New Strategy Center, acesta subliniind importanța unei astfel platforme de dialog, foarte utilă mai ales având în vedere contextul tensionat de securitate din regiunea Mării Negre și dezvoltările tehnologice care au loc în prezent.