Vizită de informare a NSC în Republica Moldova

Vizită de informare a NSC în Republica Moldova

În perioada 23-26 ianuarie, un grup de experți ai New Strategy Center, condus de dl. George Scutaru, directorul general al NSC, a efectuat o vizită de informare în Republica Moldova, pentru o mai bună cunoaștere a realităților politice, sociale, economice, în plan securitar și a relațiilor externe, în actualul context al războiului din Ucraina.

Experții NSC au avut întâlniri cu oficialități din Republica Moldova și experți independenți, precum dl. Andrei Spînu, vicepremier și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, instituție ce gestionează și domeniul energetic, dna Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, dl Lilian Carp, președintele Comisiei pentru securitate națională din Parlament, dl. Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, dl Vladimir Cuc, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dl. Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, dl. Stephen Young, Country Manager, Martti Ahtisaari Peace Foundation, dl. Sergiu Tofilat, expert securitate energetică, dl. Iulian Groza, președinte al Institutului pentru Reforme și Politici Europene, dl. Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA și președinte al formațiunii de opoziție „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”.

  

De asemenea, delegația NSC s-a deplasat și la Comrat pentru a discuta cu autoritățile locale din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, având un dialog în acest sens cu dna Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei.

 

NSC consideră că în acest context de securitate este important să existe o bună cunoaștere a realităților din Republica Moldova, a modului în care această țară încearcă să își construiască o mai bună reziliență în fața amenințărilor de tip hibrid ale Federației Ruse, a modului în care răspunde multiplelor provocări, mai ales în plan social și economic, generate de criza energetică și agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Situația de securitate din Transnistria, modul de cooperare dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la UTA Găgăuzia, modernizarea instituțională din Republica Moldova, demersurile pentru construirea unor capabilități militare, eforturile pentru consolidarea eforturilor energetice, și relațiile bilaterale cu România au fost unele dintre temele aflate pe agenda vizitei de documentare a delegației NSC.

Cu ocazia vizitei în Republica Moldova, în 24 ianuarie, delegația NSC a depus o coroană la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca, unde sunt înhumați 1020 de eroi ce au căzut la datorie în luptele pentru eliberarea Basarabiei din vara anului 1941.

New Strategy Center mulțumește ambasadorului României la Chișinău,  E.S. Cristian Țurcanu, și personalului Ambasadei României în Republica Moldova pentru suportul important acordat pentru această vizită de informare.