‘A Peaceful, Silent, Deadly Remedy’ : Making Sense of the Sanctions Regime against the Russian Federation

‘A Peaceful, Silent, Deadly Remedy’ : Making Sense of the Sanctions Regime against the Russian Federation

New Strategy Center publică un nou studiu, intitulat “`A Peaceful, Silent, Deadly Remedy`: Making Sense of the Sanctions Regime against the Russian Federation”, ce analizează principalele tipuri de sancțiuni impuse Rusiei de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei și efectele acestora la nivel energetic, financiar, militar, tehnologic, sau diplomatic.

Autorii studiului sunt Marcu Solomon, coordonator al departamentului de cercetare al New Strategy Center și Horia Ciurtin, expert New Strategy Center, iar la editarea analizei a contribuit semnificativ Dr. Antonia Colibășanu, expert senior asociat al New Strategy Center.

Pornind de la o analiză istorică și academică a sancțiunilor, dar și a bazei teoretice ce afirmă sau infirmă eficiența acestora, studiul, finalizat în decembrie 2023, detaliză evoluția regimului de sancțiuni impus de partnerii Ucrainei în funcție de adaptabilitatea Rusiei, ce-i permite să găsească noi metode de eludare. Astfel, analiza se referă în primul rând la sancțiunile energetice: modul în care au afectat profiturile Rusiei și capacitatea atât a Moscovei, cât și a capitalelor europene, de a găsi noi destinații de export, respectiv surse de import de energie. Mai departe, se analizează sancțiunile tehnologice și efectul acestora în special asupra efortului de război al Kremlinului, sancțiunile comerciale, reprezentate de exodul unor companii occidentale, sancțiunile împotriva oligarhilor ruși și perspectivele confiscării bunurilor acestora și măsurile luate la nivel diplomatic.

În final, acest studiu propune cinci linii directoare privind îmbunătățirea regimului de sancțiuni, cât și o scurtă analiză a mentalului și ethos-ului rusesc și a modului în care acestea pot amplifica rezistența la măsurile punitive ale Occidentului.

Studiul poate fi accesat aici:

A Peaceful, Silent, Deadly Remedy: Making Sense of the Sanctions Regime against the Russian Federation