New Strategy Center publică ediția de aprilie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.
În luna aprilie, Rusia a continuat atacurile masive asupra infrastructurii critice energetice ucrainene. În plus, centrala nucleară din Zaporijjea a fost lovită direct, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la siguranța obiectivului. Trupele rusești au încercat să avanseze pe mai multe fronturi, forțele ucrainene apărând cu înverșunare poziții-cheie, în special în apropierea localităților din jurul Chasiv Yar, unde cresc îngrijorările că forțele rusești vor prelua controlul.
Ucraina și-a intensificat eforturile de apărare și de mobilizare prin alocarea a 340 de milioane de dolari pentru lucrări de fortificații și prin adoptarea unui proiect de lege privind mobilizarea, care prevede înregistrarea obligatorie în registrele militare a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, eliminarea dispozițiilor privind demobilizarea și introducerea de sancțiuni pentru evitarea recrutării.
Congresul SUA a adoptat dupa 6 luni pachetul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, care oferă asistență militară Ucrainei după luni de negocieri și opoziție republicană în Camera Reprezentanților. În urma semnării, a fost anunțat primul pachet de ajutor în valoare de 1 miliard de dolari și pregătirea unui al doilea pachet de ajutor de 6 miliarde de dolari, care include muniție de mai multe categorii, inclusiv anti-tanc și pentru apărarea anti-aeriană, vehicule blindate, piese de schimb, menite să sporească forța militară a Ucrainei.
În Rusia, din punct de vedere politic, arestarea lui Timur Ivanov, ministru adjunct al apărării, acuzat de corupție, a generat speculații cu privire la posibilele motive reale, cu implicații asupra poziției ministrului apărării, Serghei Șoigu, și a dinamicii puterii în cadrul cercului de apropiați al lui Putin. Au existat speculații potrivit cărora arestarea ar fi avut la bază suspiciuni de trădare. Între timp, surse occidentale au arătat că atacurile cu drone asupra rafinăriilor de petrol din Rusia au perturbat semnificativ economia rusă, ceea ce a dus la o scădere puternică a exporturilor de motorină. Sancțiunile occidentale au afectat și mai mult companiile rusești, băncile chinezești blocând plățile pentru componente electronice, iar probleme similare legate de tranzacții afectând și comerțul cu Turcia.
În Republica Moldova, evenimentele recente au inclus un incident cu o dronă kamikaze în Transnistria, care a vizat stația radar a unei baze militare. La Moscova, oligarhul fugar Ilan Șor a format grupul electoral „Pobeda/Victoria”, constituit în jurul politicienilor din Găgăuzia mai ales, ceea ce indică o începerea pregătirior Moscovei pentru împiedicarea realegeri președintelui pro-occidental, Maia Sandu.
Evoluțiile recente din Balcani evidențiază provocările judiciare, pregătirile pentru alegeri și proiectele bilaterale cu partenerii internaționali. Alegerile din Bulgaria au determinat reacții la componența cabinetului premierului interimar Glavchev, în Croația, HDZ, partid aflat la putere, a obținut un al treilea mandat consecutiv și încearcă să formeze o nouă majoritate, iar Serbia programează alegeri repetate la Belgrad. Pe plan bilateral, Serbia respinge o prelungire a permisului de exploatare minieră pentru o companie chineză, în timp ce Kosovo se apropie de aderarea la Consiliul Europei, în ciuda împotrivirii Serbiei.