Gala New Strategy Center – 9 ani de activitate

Gala New Strategy Center – 9 ani de activitate

New Strategy Center a celebrat joi, 27 iunie, împlinirea a 9 ani de activitate. La 9 iulie 2015 avea loc prima conferință organizată de New Strategy Center. De atunci, New Strategy Center a fost gazda a 513 de evenimente în care s-au dezbătut teme importante pentru securitea națională, în care s-au lansat idei, propuneri, soluții pentru ca România să aibă mecanisme mai bune de răspuns la numeroasele provocări de securitate. Am reușit să creăm o platformă regională importantă de dezbateri și am adus la aceeași masă oficiali și experți de top din comunitatea transatlantică, promovând interesele de securitate ale României.
De asemenea, am realizat 61 de studii și rapoarte, multe dintre acestea fiind prezentate împreună cu partenerii noștri la Washington, Bruxelles, Londra, Berlin, Roma, pe teme de interes major pentru România. Am construit o rețea vastă de 49 de parteneriate interne și internaționale, care ne permit să aducem invitații de valoare la evenimentele noastre din România, dar să și participăm la proiecte de anvergură sau la conferințe internaționale de tradiție, cum ar fi Munich Security Conference, Delphi Economic Forum, Warsaw Security Forum.
Ne exprimăm aprecierea pentru toți cei care au crezut și cred în continuare în proiectul NSC și care ne sunt alături, reprezentanți ai instituțiilor, ai mediului academic, sponsorilor. O mulțumire aparte diplomaților români, generalilor și amiralilor Armatei României cu care am avut atât de multe proiecte în toți acești ani.

Gala New Strategy Center a reprezentat un moment de bilanț, de rememorare a unor momente importante din activitatea NSC și de întâlnire cu prieteni vechi sau mai noi, care cred în acest proiect.

Ionel Nițu, Președintele NSC:

„Dincolo de statistici, care arată o activitate impresionantă, New Strategy Center este valoros prin oamenii săi. Îmbinăm entuziasmul tinerilor pe care îi formăm, cu experiența seniorilor din diverse domenii care s-au alăturat marii familii NSC. Ca intenții de viitor, vrem să continuăm proiectele strategice care pot aduce o mai mare vizibilitate României, în context regional și european, să extindem parteneriatele deja începute.”

Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului României:

„Pe parcursul a 9 ani, New Strategy Center s-a dovedit a fi un catalizator al dezbaterilor pe teme cruciale pentru România și pentru regiune. Analizele aprofundate ale NSC oferă factorilor de decizie din România perspective alternative asupra evenimentelor de politică externă și de securitate, contribuind astfel la fundamentarea deciziilor în toate domeniile.”

Luminița Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe:

“În cei 9 ani de activitate, New Strategy Center a devenit un lider recunoscut în ceea ce privește analiza strategică, organizarea unor evenimente de amploarea și publicarea de studii deosebit de relevante pentru politica externă a României. Ministerul Afacerilor Externe este onorat să fie partenerul New Strategy Center. Cooperarea cu acest think tank a devenit parte a activității noastre curente și este un reper pentru noi.”

Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei:

“Ați spus de la început că New Strategy Center va fi important când contextul va fi complicat, iar contextul a devenit complicat. Acum activitatea NSC devine și mai valoroasă, prin prisma multiplelor provocări cărora trebuie sa le facem față. Analizele NSC oferă perspective interesante, utile în actualul context, care contribuie la formarea deciziilor și la o mai bună înțelegere a mediului de securitate.”

Nicoleta Pauliuc, Președinta Comisiei de Apărare din Senat:

„Cu peste 500 de evenimente organizate, New Strategy Center s-a impus ca cel mai influent think tank din România, devenind un adevărat catalizator de idei și opinii. Evenimentele NSC au reușit să conecteze instituții și structuri cheie, inclusiv Comisia pentru apărare din Senatul României, generând dezbateri ancorate în realitățile imediate. Prin atragerea unor experți internaționali de renume, NSC a reușit să ofere României o perspectivă globală asupra problemelor actuale, devenind astfel echivalentul românesc al unor instituții precum Chatham House în Marea Britanie sau Atlantic Council în SUA.”

Lorant Antal, Președintele Comisiei de Energie din Senat:

“Securitatea energetică reprezintă o componentă importantă a securității naționale a României. Iar New Strategy Center a făcut lucruri demne de toată admirația pentru înțelegerea provocărilor, pentru gândirea noastră strategică, pentru cultura de securitate a României, inclusiv din perspectiva securității energetice.”

Raed Arafat, Secretat de Stat, Ministerul Afacerilor Interne:

“Valoarea unui think tank este valoarea oamenilor din acest think tank. Dacă acest think tank este cunoscut în afară, înseamnă că valoarea oamenilor din el este recunoscută. Mă bucur să colaborăm cu NSC, să beneficiem de expertiza sa, să fim parteneri în unele proiecte care sunt importante pentru instituția noastră”.

Simona Cojocaru, Secretar de Stat, Ministrul Apărării Naționale:

„Ministerul Apărării Naționale este onorat să sărbătorească alături de echipa New Strategy Center 9 ani de activitate remarcabilă. Ediția din 2024 a Black Sea and Balkans Security Forum, co-organizată de MAPN și NSC, a reprezentat un moment de referință atât la nivel național, cât și internațional. În prima jumătate a anului 2024, NSC a inițiat o serie de evenimente strategice care au abordat teme esențiale pentru obiectivele noastre comune, precum securitatea maritimă, războiul hibrid, provocările de securitate din regiunea Mării Negre și utilizarea dronelor. Contextul geopolitic actual ne obligă să ne adaptăm și să consolidăm colaborarea interinstituțională, iar în acest sens, rolul jucat de New Strategy Center este de o importanță capitală.”

General-locotenent Dragoș Iacob, Locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării:

”Aș vrea să subliniez trei dimensiuni ale colaborării Statului Major al Apărării cu New Strategy Center: dimensiunea cognitivă, prin studii si exerciții, dimensiunea organizațională, fiind partenerii NSC în multe evenimente și, nu în ultimul rând, aș vrea să evidențiez și dimensiunea educațională pe care New Strategy Center o aduce culturii noastră de securitate. Multe din ceea ce au învațat numeroși ofițeri se datorează si interacțiunii cu NSC in acești 9 ani”.

Ce va face New Strategy Center mai departe? George Scutaru, Directorul General a NSC, a vorbit și despre planurile viitoare:

„Vom deschide noi proiecte de colaborare cu parteneri din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania pentru promovarea importanței strategice a Mării Negre, a libertății de navigație. A Free and Open Black Sea va fi un concept intens promovat de New Strategy Center. Anul ce va urma va însemna pentru NSC oportunități noi de colaborare pentru creșterea culturii de securitate în România și interesele țării noastre. Vom continua să ne implicăm în inițiative pentru susținerea Ucrainei, dorind în același timp să înțelegem cât mai bine posibile evoluții din țara vecină.”

Le mulțumim tuturor celor cred și sprijină proiectul New Strategy Center, menit să susțină eforturile României în plan internațional și să contribuie, alături de instituțiile statului și societatea civilă , la promovarea intereselor de securitate ale țării noastre.