Iunie 2024

Home / Newsletter RO / Iunie 2024

Iunie 2024

Iunie 2024

New Strategy Center publică ediția din luna iunie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Evenimentele din această lună din Ucraina au fost marcate de ofensive rusești intense în Donețk și Harkov și de atacuri asupra infrastructurii energetice. Forțele ucrainene au rezistat în Ivanivske și au avansat în Staromaiorske, apărându-se în același timp împotriva trupelor ruse în Harkov. Aliații occidentali au anunțat ajutor militar și financiar, inclusiv sisteme de apărare aeriană, muniție și sprijin pentru repararea și reconstrucția rețelei energetice, în acest context remarcându-se și decizția Romnâniei de a dona Ucrainei un sistem de apărare anti-rachetă Patriot.

În iunie, summituri importante au avut pe agendă securitatea și eforturile de pace ale Ucrainei. La summitul G7 din Italia, țările membre au promis 50 de miliarde de dolari Ucrainei, au semnat un acord bilateral de securitate cu SUA și au lansat avertismente Iranului și Rusiei cu privire la activitățile nucleare. Summitul pentru pace din Elveția s-a axat pe planul de pace în 10 puncte al Ucrainei, subliniind integritatea teritorială, iar comunicatul final a fost aprobat de 78 de țări.

Retorica nucleară a Rusiei a escaladat ca urmare a sprijinului occidental pentru utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate împotriva teritoriului rus. Președintele Putin a avertizat cu privire la posibile represalii nucleare și a reiterat condițiile de pace, inclusiv retragerea Ucrainei din regiunile ocupate parțial de Rusia. Exercițiile nucleare comune cu Belarus și parteneriatul strategic cu Coreea de Nord au fost ale motive de îngrijorare îngrijorări pentru Occident.

Republica Moldova și Ucraina au înregistrat progrese în ceea ce privește negocierile de aderare la UE, în 25 iunie fiind demarate negocierile formale.

În Balcani, Partidul Progresist Sârb a câștigat alegerile municipale pe fondul unor dispute juridice, în timp ce victoria partidului VMRO-DPMNE din Macedonia de Nord a stârnit îngrijorări cu privire la tensiunile cu Grecia.

Newsletter PDF