Nou studiu NSC dedicat importanței Mării Negre și Dunării

Nou studiu NSC dedicat importanței Mării Negre și Dunării

New Strategy Center publică un nou studiu intitulat ”Freedom of navigation in the Black Sea and the Strategic Significance of the Danube.”
Acesta analizează importanța strategică a menținerii libertății de navigație în Marea Neagră, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, precum și rolul Dunării, a doua poartă de acces în Marea Neagră după Strâmtorile Bosfor și Dardanele. Acțiunile agresive ale Rusiei manifestate prin bombardarea infrastructurii portuare a Ucrainei de la Marea Neagră și Dunăre, cât și activitățile hibride, cum ar fi acțiunile de război electronic menite să afecteze semnalul GPS și comunicațiile navelor, pericolul minelor sau blocarea de perimetre în Marea Neagră sub pretextul unor exerciții navale, afectează libertatea de navigație pe Marea Neagră și Dunăre, influențând negativ comerțul, securitatea alimentară globală și capacitatea Ucrainei de a rezista în plan economic.
Totodată, studiul aprofundează semnificația strategică a Dunării, ca vector de conectivitate cu Vestul Europei, in primul rând cu Germania, și impactul folosirii acesteia pentru dezvoltarea economică a României, Republicii Moldova și Ucrainei. Dunărea poate juca un rol semnificativ în procesul de reconstrucție al sudului Ucrainei, atât de afectat de război, și poate avea, de asemenea, și o contribuție la mobilitatea militară a NATO pe direcția Vest-Est.
Cercetarea se încheie prin evidențierea provocărilor care trebuie luate în considerare pentru a valorifica pe deplin potențialul strategic al Dunării, ținând cont, spre exemplu, de limitările de navigație determinate de debitul fluviului, nivelul precipitațiilor în anumite momente din an și configurația cursului Dunării care face ca în anumite sectoare navigația să fie mai dificilă.
Autorul studiului este Dr. Antonia Colibășanu, Expert Senior Asociat New Strategy Center, suportul privind documentarea fiind făcut de Sergiu Mitrescu, Director Programe New Strategy Center.
Acest studiu a fost finanțat de Konrad Adenauer Stiftung, ca parte a unui proiect de cercetare dedicat relevanței strategice a Mării Negre. Cu suportul Konrad Adenauer Stiftung, New Strategy Center va organiza o vizită la Berlin între 23-25 aprilie, ocazie cu care experții NSC vor prezenta asta studiu și un altul, dedicat mizelor energetice din Marea Neagră.