NSC – Global Dialogue Programme on Maritime Security, part. II

NSC – Global Dialogue Programme on Maritime Security, part. II

Vizita de informare din Germania, organizată de Fundația  Konrad Adenauer, în cadrul proiectului  Global Dialogue Programme on Maritime Security,  a continuat cu întâlniri la Centrul de excelență NATO pentru ape de mică adâncime, din Kiel. Aici discuțiile au vizat unele elemente comune ale provocărilor cu care se confruntă statele NATO din zona Mării Baltice și zona Mării Negre. Programul a mai prevăzut întâlniri  la Centrul de studii marine GEOMAR, unde s-a discutat despre posibilitatea unor proiecte comune cu entități din România care să aiba in vedere protecția porturilor și a infrastructurii critice submarine, institutul german avand o experiență bogată în acest sens.

De asemenea, vizita de informare a inclus și  o întâlnire la sediul Thyssenkrupp Marine Systems, unde s-au prezentat diverse capabilități navale, inclusiv fără pilot, unele dintre acestea putând fi folosite inclusiv pentru detectarea și distrugerea minelor.

La finalul vizitei de informare,  George Scutaru,  Directorul General al NSC,  a participat și la evenimentul Kiel Security Conference, organizat de Konrad Adenauer Stiftung, Herman Ehlers Stiftung si International Institute for Strategic Studies , in marja conferinței având mai multe întâlniri cu experti germani, britanici și din zona baltică,  avand loc un schimb de opinii despre evoluția războiului din Ucraina și situația de securitate din Marea Neagră  și Marea Baltică.

NSC mulțumește Fundației Konrad Adenauer pentru organizarea în perioada 20-22 iunie a acestei vizite de informare în Germania, la Hamburg și Kiel.