NSC la Antalya Diplomacy Forum

NSC la Antalya Diplomacy Forum

George Scutaru, Directorul General al New Strategy Center a participat în perioada 1-2 martie la Antalya Diplomacy Forum, cel mai important eveniment din Turcia dedicat relațiilor internaționale și securității.

Evenimentul a reunit peste 4000 de participanți, o prezență foarte consistentă și din partea țărilor africane și asiatice, locuri unde interesul Turciei se manifestă din în ce mai puternic.

În cadrul panelului „Challenges and Opportunities in the Balkans”, George Scutaru a fost invitat de organizatori să facă primele comentarii și să adreseze primele întrebări, având rolul de „responder”, acesta ridicând spre discuția tema interdependenței din punct de vedere securitar a regiunii Balcanilor cu regiunea Mării Negre și a pericolului disturbator al acțiunilor hibride ale rușilor în Balcani.
Campaniile de dezinformare, presiunea energetică, intruziunea politică, folosirea moștenirii slave sunt pârghii folosite de Rusia pentru a afecta negativ regiunea Balcanilor.

Una dintre concluziile discuției a fost necesitatea ca UE să accelereze procesul de integrare europeană a țărilor din Balcanii de Vest pentru a reduce capacitatea de influență a unor actori maligni și pentru conecta aceste state la spațiul european, creând stabilitate și prosperitate.

În marja conferinței, George Scutaru a avut întâlniri cu mai mulți experți și oficiali, discuțiile având ca subiect extinderea parteneriatelor NSC.