NSC la Bruxelles: eveniment la sediul NATO

NSC la Bruxelles: eveniment la sediul NATO

Delegația Permanentă a României la NATO a organizat o dezbatere dedicată provocărilor la adresa libertății de navigație în Marea Neagră.
La dezbatere au participat experți ai NSC și LSE Ideas, think-tank-ul în domeniile securității și afacerilor externe al London School of Economics din UK.
Gl. lt. (rez.) Vasile Toader, Membru în Consiliul Științific al NSC și Peter Watkins, Visiting Senior Felow la LSE Ideas, au menționat pericolele la adresa libertății de navigație din Marea Neagră, descriind acțiunile Rusiei. Atacurile cu rachete asupra unor nave ce transportă cerealele ucrainiene spre piețe globale, lovirea infrastructurii portuare ale Ucrainei de la Marea Neagră și Dunăre, minele, perturbarea semnalului GPS al navelor, blocarea de perimetre, inspecțiile abuzive ale navelor fac parte din arsenalul folosit de ruși pentru a afecta libertatea de navigație în Marea Neagră.


Rusia dorește să transforme produsele agricole într-o armă pentru a destabiliza fluxurile mondiale de aprovizionare si a afecta stabilitatea socială în țări din Africa si Asia. Destabilizarea socială și politică, și așa fragile, poate genera presiuni migraționiste suplimentare asupra Europei crescând susținerea în UE pentru partidele de extremă dreaptă, care sunt favorabile Rusiei.
Experții NSC și LSE Ideas au avertizat că atacurile masive ruse asupra infrastructurii energetice ale Ucrainei au diminuat drastic capacitatea de producție de energie electrică și termică a acestei țări, riscul unui nou val de emigranți ucrainieni în țările vecine pe timpul iernii.

În cazul în care suportul militar al Occidentului pentru Ucraina s-ar diminua, există riscul ca Rusia să ocupe întregul litoral al Ucrainei la Marea Neagră, România urmând să aibă granița directă cu Rusia la Gurile Dunarii. În plus, într-un asemenea scenariu există riscul major ca Republica Moldova să fie ocupată de Rusia.
Chiar și în cazul unui conflict înghețat, în care Crimeea va rămâne sub ocupație rusă, Rusia își va menține comportamentul agresiv în Marea Neagră, obligând NATO să continue măsurile de descurajare și să aibă o prezență activă în domeniile aerian și terestru, pentru a compensa lipsa unei prezențe navale ca urmare a restricțiilor generate de Convenția de la Montreux.
Cu această ocazie, a fost prezentat și studiul „SECURITY CHALLENGES IN THE BLACK SEA: NATO, THE WIDER REGION AND THE GLOBAL ORDER. Pledging for a free and open Black Sea”, realizat de NSC și LSE Ideas, autori fiind George Scutaru, directorul general al NSC și Peter Watkins, Visiting Senior Felow la LSE Ideas, studiul urmând să stea la baza unor evenimente ulterioare organizate de cele 2 think-tank-uri la Londra in noiembrie anul curent.
NSC mulțumește ambasadorului României la NATO, ES Dan Neculaescu, și Delegației Permanente a României la NATO pentru suportul acordat.