NSC la BRUXELLES, la sediul NATO

NSC la BRUXELLES, la sediul NATO

New Strategy Center a participat luni, 6 noiembrie, la Bruxelles, la sediul NATO,  la prezentarea studiului intitulat „NATO’s role in addressing security threats and challenges in the Black Sea: Time for a Comprehensive Strategic Approach for the Region?”, proiect organizat în comun cu Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM), Turcia și Sofia Security Forum (SSF), Bulgaria. Proiectul a fost finanțat și a beneficiat de suportul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Marea Neagră este o regiune cu o relevanță strategică deosebită, care se confruntă cu provocări de securitate complexe, mai ales în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acest mediu de securitate incert determină o abordare complexă a NATO pentru a garanta securitatea europeană.
Cei trei parteneri din Bulgaria,  Romania și Turcia și-au unit eforturile pentru a analiza situația de securitate din regiune și pentru a face recomandări de politici care să fie aplicate punctual.
În cadrul acestui proiect, între februarie și septembrie 2023, au avut loc reuniuni de lucru și eveniment publice la București,  Istanbul și Sofia , la care au  participat diplomați, analiști și reprezentanți ai mediului academic.


La evenimentul de la Bruxelles, care a punctat finalizarea proiectului,  NSC a fost reprezentat de Amb. Gheorghe Magheru, Membru al Consiliului Științific al NSC. Printre recomandările din studiu, Amb. Magheru a subliniat necesitatea creșterii capabilităților NATO, inclusiv a capabilităților de descurajare și de apărare, creșterea capabilităților de apărare ale celor trei țări riverane (angajamentul de a nu aloca mai puțin de 2% din PIB-ul lor pentru apărare), inițiative și acțiuni privind modul în care se poate face față la diferite riscuri de securitate în zona Mării Negre, inclusiv proliferarea diferitelor tipuri de arme, controlul armelor, precum și poluarea mediului. În încheiere, a subliniat necesitatea de a continua măsurile necesare pentru creșterea nivelului de protecție a porturilor românești de la Marea Neagră și Dunăre, care joacă un rol vital ca rută importantă pentru exportul de cereale ucrainene.

Alaturi de Amb. Magheru, au participat Amb Tacan Ildem, directorul EDAM și Yordan Bozilov, directorul SSF. De asemenea, au mai participat la eveniment și au fost speakeri Marie-Doha Besancenot, Asistent al Secretarului General NATO pentru Diplomație Publică, reprezentanții României, Turciei și Bulgariei la NATO: Amb. Dan Nicolaescu, Amb. Zeki Levent Gümrükçü și Amb. Nikolay Milkov. Discuția a fost moderată de dl. Mihai Carp, din cadrul Diviziei pentru Afaceri Politice și Politici de Securitate, NATO.

Studiul poate fi accesat aici.