New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA) din SUA au organizat vineri, 14 februarie, la Conferința de Securitate de la Munchen, un eveniment, sub forma unei cine de lucru, dedicat importanței strategice a Mării Negre, cu tema „A Free and Open Black Sea: Evaluating Challenges on Connectivity, Global Food Security and Energy in the Region”.


Participanții au subliniat provocările de securitate din regiunea Mării Negre, evoluțiile războiului din Ucraina, importanța menținerii libertății de navigație fiind vitală. Pe lângă acțiunile kinetice, Rusia are în arsenal și multiple activități hibride, care pun în pericol securitatea regiunii, precum: blocări de perimetre, acțiuni de război electronic ce afectează comunicațiile navelor sau plasarea de mine. De asemenea, Rusia poate pune în pericol proiectele energetice din zona offshore a Mării Negre, poate afecta conectivitatea Europei cu Asia Centrală sau poate pune în pericol securitatea alimentară la nivel global. De asemenea, o temă centrală a discuțiilor a fost procesul de pace pentru Ucraina și negocierile care vor urma. Participanții au subliniat necesitatea ca Ucraina să primească garanții de securitate solide, care să prevină o eventuală reluare a conflictului în viitor. Fără astfel de angajamente ferme, există riscul ca războiul să reînceapă în câțiva ani.



La eveniment au participat E.S. Emil Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe, România, E.S. Anatolie Nosatîi, Ministrul Apărării din Republica Moldova, Generalul Robert Brieger, Comandantul Comandamentului Militar UE, fostul premier britanic, Boris Johnson, membri ai Congresului SUA, precum și experți în securitate. Discuția a fost moderată de Gen. lt. (rez.) Ben Hodges, membru al Consiliului Consultativ Internațional al NSC și fost Comandant al Forțelor Terestre SUA în Europa.


New Strategy Center este singurul think tank din România care organizează în ultimii cinci ani, la Conferința de la Munchen, cel mai important eveniment de securitate din Europa, un eveniment dedicat importanței strategice a Mării Negre și provocărilor de din regiune, contribuind astfel la promovarea intereselor de securitate ale României și la consolidarea cooperării NATO în regiune.

Foto: MSC/Philipp Guelland