New Strategy Center a organizat, joi, 7 noiembrie, în parteneriat cu LSE Ideas o masă rotundă dedicată importanței strategice a Mării Negre și menținerii libertății de navigație, la Londra.
Evenimentul intitulat „Workshop on Security Challenges in the Black Sea: freedom of navigation, the wider region and the global order” a reunit oficiali și experți civili si militari din UK și România care au dezbătut importanța libertății de navigație din Marea Neagră la nivel regional și global, impactul proiectelor energetice inclusiv din Zona Economică Exclusivă României, proiectele de conectivitate. Securitatea alimentară a fost o altă temă aflată în atenția dezbaterii, țările Mării Negre fiind un important producător de cereale pentru piața globală, de menținerea constantă a livrărilor de zonă depinzând stabilitatea socială a multor țări din Africa și Asia.
George Scutaru, directorul general al NSC, a subliniat impactul proiectelor energetice ale României din zona offshore a Mării Negre, în 2027 România urmând să devină cel mai important producător de gaze naturale din UE, ca urmare a începerii exploatării perimetrului Neptun Deep. O eventuală înghețare a conflictului pe linia actuală de contact și menținerea Peninsulei Crimeea sub ocupație rusă va face ca Rusia să aibă un comportament agresiv în domeniul naval. O mare liberă și deschisă este vitală pentru proiectele energetice, conectivitatea din Europa și Asia Centrală și stabilitatea livrărilor de cereale la nivel mondial. Toate aceste subiecte se regăsesc în studiul făcut de NSC și LSE Ideas, prezentat cu această ocazie și a fost prezentat recent de experții români și britanici și la sediul NATO de la Bruxelles.
Gl. lt. Dragoș Iacob, locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării și Contraamiral Liviu Coman, Comandantul Componentei Navale, prezenți la dezbatere, au subliniat eforturile făcute de România pentru întărirea posturii de descurajare a NATO și pentru menținerea libertății de navigație în fața multiplelor amenințări. România reușește să mențină deschise culoarele de navigație, deși pericolul minelor este unul foarte mare, iar activitățile de război electronic ale Rusiei pun în pericol comunicațiile navelor. Discuțiile au subliniat și importanța parteneriatului strategic dintre România și UK, excelenta cooperare în plan militar, mai ales în domeniul naval, România achiziționând 2 vânătoare de mine din UK, ceea ce a făcut să îi crească substanțial capacitatea de combatere a pericolului minelor din Marea Neagră.
E.S. Laura Popescu, Ambasadoarea României în UK, a evidențiat dimensiunea politică și economică a cooperării cu UK și potențialul de creștere consistent a acestei cooperări.
NSC mulțumește Ministerului Apărării Naționale pentru participarea la acest eveniment și Ambasadei României la Londra pentru suportul acordat.
NSC va continua cooperarea cu LSE Ideas pentru promovarea importanței strategice a Mării Negre mai ales în condițiile în care acest moment noul guvern britanic va adopta o nouă strategie de securitate. Menținerea unei Mări Negre libere și deschise este un obiectiv care trebuie susținut la nivel NATO și UE ținând cont de impactul la nivel regional și global al menținerii libertății de navigație în Marea Negre.