NSC la Warsaw East European Conference

NSC la Warsaw East European Conference
New Strategy Center este unul dintre partenerii conferinței Warsaw East European Conference, organizată în perioada 1-3 iulie de Centre for East European Studies, think tank-ul Universității din Varșovia.
Experți din țări NATO și UE, din Ucraina si Republica Moldova au analizat  aspectele multiple ale războiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, impactul la nivel societal în Ucraina si restul țărilor Europei, măsurile luate de NATO pentru apărarea Flancului Estic, inițiativele  UE pentru Ucraina.
NSC, în calitatea sa de partener, a co-organizat un panel cu titlul „How to Strengthen NATO’s Eastern Flank?”, în care speakeri au fost E.S. Cosmin Onisii, Ambasadorul României în Polonia, E.S. Pawel Soloch, Ambasadorul Poloniei în România, Gl.lt. Dragoș Iacob, Locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării din România și Gl. mr. Cezary Wiśniewski, Locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării din Polonia. Panelul a fost moderat de către George Scutaru, Directorul General al NSC.
În cadrul discuțiilor s-a evidențiat importanța parteneriatului strategic dintre Polonia și România, s-au analizat lecțiile învățate din punct de militar de pe frontul din Ucraina, ce ar putea face NATO pentru a descuraja comportamentul agresiv al Rusiei si pentru a opri invazia din Ucraina, s-au analizat acțiunile Rusiei multi-domeniu în regiunea baltică și a Mării Negre.
Vorbitorii au avut în vedere,  totodată, și acțiunile de tip hibrid declanșate de Rusia împotriva statelor UE și NATO pentru a diminua coeziunea la nivelul aliaților și pentru a opri suportul pentru Ucraina.
Conferința a fost o bună ocazie pentru ca invitații din România să ofere mai multe amănunte despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și eforturile pe care România le face pentru a asigura libertatea de navigație. O Mare Neagră liberă și deschisă care să încurajeze conectivitatea, comerțul și exploatarea resurselor energetice este vitală nu doar pentru țările din regiune, dar și pentru securitatea NATO și UE.