NSC și NUPI la NATO: prezentări pe tema războiului informațional rusesc

NSC și NUPI la NATO: prezentări pe tema războiului informațional rusesc

New Strategy Center s-a aflat marți, 24 iunie, la sediul NATO din Bruxelles, pentru a prezenta în cadrul mai multor întâlniri rezultatele unui proiect desfășurat împreună cu Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), Norvegia, dedicat combaterii dezinformării ruse , în contextul razboiului in Ucraina.  Delegația NSC, formată din George Scutaru, Director General, Dr. Alina Bârgăoanu, Expert Asociat Senior și Sergiu Mitrescu,  a participat la aceste discuții împreună cu experți ai NUPI. Ziua s-a încheiat cu o întâlnire cu E.S. Dan Neculăescu, ambasadorul Romaniei la NATO, unde au fost discutate următoarele proiecte de colaborare între NSC și NUPI, pe teme de interes major pentru România și Norvegia, dar și pentru NATO, cum ar fi protecția infrastructurii critice din zona offshore.

Vizita face parte din proiectul FLANKS 2 – dealing with the challenge of political warfare in the COVID-19 and Ukraine war context pe care NSC îl implementează în parteneriat cu NUPI și a fost dedicată prezentării rezultatelor celui mai recent studiu publicat sub egida proiectului. Intitulat “Norway and Romania: Navigating Information Warfare”, studiul explorează utilizarea dezinformării, propagandei și interferențelor pentru a manipula discursul public în contextul războiului din Ucraina.
Proiectul FLANKS 2 este finanțat prin Fondul româno-norvegian pentru Relații Bilateral 2014-2021. Proiectul își propune să dezvolte și să consolideze înțelegerea și cunoașterea modului în care societățile și instituțiile din regiunea scandinavă și a Mării Negre trebuie să fie pregătite pentru a face față provocărilor reprezentate de războiul politic și de utilizarea diferitelor instrumente de putere care nu se încadrează în războiul cinetic.
NSC mulțumeste Misiunii României la NATO și Misiunii Norvegiei la NATO pentru suportul acordat în organizarea acestei vizite.