Octombrie 2024

Home / Newsletter RO / Octombrie 2024

Octombrie 2024

Octombrie 2024

New Strategy Center publică ediția din luna octombrie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Forțele ucrainene se confrunta și în aceasta luna cu dificultăți din partea forțele ruse, care cuceresc localitati în Donbas. Luptele  sunt la fel de intense în regiunea Kursk, unde se estimează prezenta soldatilor nord-coreeni. Ambele parti folosesc intens dronele pentru a lovi în interiorul Ucrainiei, respectiv Rusiei, Rusia concentrandu-se și în aceasta luna pe infrastructura energetică a Ucrainei. Ca urmare a presiunilor de pe front, Parlamentul ucrainean a adoptat un nou proiect de lege pentru prelungirea legii marțiale și a mobilizării, în cadrul cărora peste 160.000 de soldați urmează să fie recrutați.

În ceea ce privește ajutorul internațional, aliații occidentali își întăresc sprijinul militar pentru Ucraina, oferind avioane de luptă, tancuri, drone și sisteme de apărare aeriană, alături de pachetele de asistență financiară și umanitară pentru perioada iernii, destinate infrastructurii, rezilienței energetice și proiectelor de reconstrucție locală.

În Rusia, bugetul pentru 2025 pune accent pe cheltuieli record pentru apărare, de 140 miliarde USD. Rusia se confruntă cu provocări legate de recrutare, lipsa de forță de muncă și scăderii sprijinului public pentru armată. Pentru a face față acestor probleme, bonusurile de înrolare au crescut, conscripția migranților s-a intensificat, iar sprijinul pentru familiile veteranilor s-a extins. Summitul BRICS Plus de la Kazan unde s-a oferit statut de partener pentru 13 tari, a dovedit ca Rusia nu este izolată diplomatic și joacă un rol semnificativ, mai ales în ce priveste Sudul Global.

Republica Moldova a ajuns la un moment critic în demersul său de integrare europeană, marcat de un referendum strâns disputat, în cadrul căruia 50,35% dintre alegători au susținut aderarea la UE. Președinta Maia Sandu, care a câștigat alegerile prezidențiale cu 42% din voturi, a declarat că aceasta este o victorie semnificativă pentru ambițiile europene ale Moldovei, în ciuda interferențelor continue din partea facțiunilor pro-ruse. Autoritățile din Chișinău au dezvăluit o schemă substanțială finanțată de Rusia, menită să influențeze peste 130.000 de alegători și să răspândească dezinformare. Maia Sandu urmează să se confrunte cu Alexandr Stoianoglo, un candidat sustinut de Rusia, în turul doi al alegerilor prezidențiale.

În octombrie, s-au înregistrat din nou alegeri în Bulgaria, pentru a 7-a oară în ultimii 3 ani. Partidul GERB din Bulgaria a câștigat alegerile, dar se confruntă cu dificultăți în formarea unei coaliții din cauza instabilității politice. Kosovo a eliminat cerințele de viză pentru cetățenii bosniaci, iar Serbia se confruntă cu dezbateri legate de mineritul de litiu. De asemenea, Uniunea Europeană continuă să sprijine integrarea și reformele din Balcanii de Vest, anunțând un pachet de finanțare de 6 miliarde de euro pentru regiune.

Newsletter PDF