Programe de cercetare

Home / Programe de cercetare

Balkans and Black Sea

  1. Regiunea Extinsă a Mării Negre

New Strategy Center își propune să acorde o atenție deosebită Regiunii Extinse a Mării Negre, un spatiu complex care acum, mai mult decât niciodată, în contextul geopolitic regional extrem de agitat, are o importanță considerabilă pentru statele care compun această zonă și nu numai. Regiunea Extinsa a Mării Negre este compusă din state eterogene, din punct de vedere al ponderii teritoriale si demografice, al intereselor politice, economice, energetice, al aspirațiilor securitare și al apartenenței la structurile NATO și UE, un spatiu unde conflictele inghetate au aratat ca se transforma in scurt timp in confruntari militare deschise, cu un potential destabilizator urias pentru regiune si continent.

România, ca parte a acestei zone, trebuie să se manifeste și să aibă inițiative cu un rol determinant în ecuația securității regionale. România, prin poziția sa strategică, prin statutul consolidat de membru NATO și UE, prin relatia strategica speciala cu SUA, deține datele necesare pentru a juca un rol mult mai important in Regiunea Extinsa a Marii Negre, ca promotor al valorilor democratice, in acord cu interesele de securitate ale sale si ale aliatilor. Pentru aceasta trebuie sa avem viziune, determinare, curaj, iar New Strategy Center isi doreste sa aiba o contributie importanta la conturarea unui asemenea profil al tarii noastre in regiune.

  1. Zona Balcanilor

Numeroase state din Peninsula Balcanică, cele mai multe având puțin peste un secol de existență independentă, se află în continuare în căutarea unor granițe perfecte. Cu o populație amestecată din punct de vedere etnic și confesional, Balcanii au reprezentat un punct de dispută aproape permanent în politica de securitate a Europei. Prin conflicte mai vechi și mai noi, cu dispute chiar între state ale Uniunii Europene, statele din zonă manifestă mediul de coagulare a unor interese majore într-un spațiu extrem de restrâns.

În acest cadru, România deține o poziție favorabilă, însă este necesar ca acest lucru să fie concretizat în viitor. Având legături istorice profunde cu această zonă însă fără a face parte în mod real din rândul statelor balcanice, România reprezintă pivotul către Balcani. Valorile democratice dar și stabilitatea manifestată de România la nordul Dunării trebuie să se exprime prin inițiative care să contribuie la securitatea la sudul Dunării.

 

New Strategy Center își propune ca progresiv să dețină capacitatea de a organiza evenimente publice și de a genera rapoarte de analiză, studii, propuneri de politici publice în domenii de interes pentru dezvoltarea României și pentru securitatea sa: Apărare, Intelligence, Politică externă, Comunicare Publică, Diplomație Publică, Energie, IT&C, Economie, Agricultură, Inovare și cooperare industrială, Combaterea extremismului și antisemitismului, Ordine publică și managementul situațiilor de urgență.

Experții New Strategy Center apreciază că cele două zone de interes (Marea Neagră și Balcanii) reprezintă cele mai dinamice regiuni ale continentului și puncte vitale în înțelegerea raporturilor dintre marii actori globali.