Proiect NATO – „Table-top Exercise: Defending Offshore Energy Infrastructure in the Black Sea”

Proiect NATO – „Table-top Exercise: Defending Offshore Energy Infrastructure in the Black Sea”

De la sabotajul Nord Stream din septembrie 2022 și de la o serie de alte incidente submarine din ultimele luni, NATO a sporit patrulele în apropierea infrastructurii submarine critice și a promovat inovarea tehnologică pentru o mai bună cunoaștere a domeniului maritim pentru a detecta mai bine orice activitate suspectă în timp real. Odată cu începutul anului 2023, NATO a creat o celulă de coordonare a infrastructurilor critice submarine la nivel strategic pentru a aprofunda legăturile dintre guverne, militari, actori din industrie și, de atunci, a înființat Centrul maritim NATO pentru securitatea infrastructurilor critice submarine în cadrul Comandamentului maritim al NATO.

În perioada 27-29 martie 2024, ca parte a eforturilor NATO de a intensifica protecția infrastructurilor critice subacvatice, un proiect al Programului NATO Știință pentru Pace (SPS) intitulat „Table-top Exercise: Defending Offshore Energy Infrastructure in the Black Sea” a avut loc la Constanța, la Centrul de instruire, simulare, evaluare și jocuri de război al Marinei Militare din Constanța, România. Exercițiul a fost organizat de New Strategy Center (România) și World Experience for Georgia (Georgia), la care au participat actori regionali și internaționali. Scenariul s-a axat pe un set substanțial de amenințări hibride și operațiuni în zona gri care cartografiază și vizează infrastructura critică existentă și viitoare din regiunea Mării Negre, cu scopul de a consolida cooperarea dintre NATO și statele partenere.

Potențialul considerabil de energie curată al Mării Negre se intersectează cu un mediu de securitate extrem de contestat, legând potențialul regiunii de capacitatea națională și aliată de a proteja infrastructura critică existentă și viitoare. Arhitectura exercițiului a permis părților interesate participante să analizeze și să dezbată un set de amenințări contemporane, ceea ce a condus la perfecționarea abordărilor intelectuale privind problema protecției infrastructurii maritime critice în fața unor amenințări care se situează sub pragul unui conflict armat. Acest exercițiu nu numai că a consolidat strategiile de securitate, dar a servit, de asemenea, drept platformă pentru aplicarea cercetării științifice avansate și a inovării tehnologice în domeniul protecției infrastructurilor critice. Lucrările s-au axat pe instalarea extrem de dinamică a infrastructurilor critice din Marea Neagră, pe colectarea și schimbul de date CUI, pe tehnologiile de senzori și pe noua generație de sisteme maritime fără pilot, cu o atenție deosebită acordată fuziunii de date în mediul maritim, integrând lecțiile învățate în timpul sesiunilor academice de informare.