New Strategy Center publică un nou studiu, dedicat de această datăm protecției infrastructurilor critice în Marea Neagră. Studiul analizează complexitatea amenințărilor hibride care vizează infrastructura maritimă critică din Marea Neagră, punând accent pe tacticile utilizate sub pragul conflictului deschis. De la atacuri cibernetice și sabotaj fizic asupra platformelor offshore și cablurilor submarine până la campanii de dezinformare, acesta evidențiază vulnerabilitățile sistemice ale acestor infrastructuri și impactul lor asupra securității regionale și globale.
Studiul radiografiază insuficiențele cadrului juridic internațional actual, provocările generate de blocarea perimetrelor sub pretextul unor exerciții navale, ca exemplu de acțiuni de tip lawfare, cu impact asupra libertății de navigație, și alte acțiuni hibride desfășurate în zonele contestate din Marea Neagră. De asemenea, sunt propuse soluții concrete pentru consolidarea rezilienței infrastructurii maritime prin cooperare regională, integrarea măsurilor de securitate cibernetică și utilizarea tehnologiilor emergente, cum ar fi vehiculele maritime autonome pentru monitorizare și detectare timpurie. Studiul oferă o perspectivă integrată asupra intersecției dintre dimensiunile materiale și ideatice, cu o puternică încărcătură politică, ale infrastructurilor critice, ceea ce le face și mai vulnerabile la atacuri de diverse tipuri.
Relevanța strategică a Mării Negre este dată și de potențialul propriu consistent în cea ce privește resursele energetice, dar și de importanța infrastructurii energetice de transport. Conectivitatea și energia sunt două atuuri importante ale Mării Negre, însemnând ample oportunități, dar și riscuri de securitate majore.
Autorul studiului este Sergiu Mitrescu, Program Director al New Strategy Center, iar editorul este George Scutaru, CEO al New Strategy Center și fost consilier prezidențial pentru securitate națională.
Protecting Critical Maritime Infrastructure in the Black Sea