30 Years Since the Dissolution of the USSR

Home / Evenimente / 30 Years Since the Dissolution of the USSR
30 Years Since the Dissolution of the USSR

New Strategy Center organizează 5 dezbateri online în perioada 9-20 decembrie 2021, pentru a marca un moment cu un impact uriaș la nivel internațional, 30 de ani de la dispariția Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

În seara zilei 25 decembrie 1991, liderul sovietic Mihail Gorbaciov demisiona din funcția de Președinte al URSS iar  Uniunea Sovietică înceta să mai existe, la 69 de ani de la constituirea sa. Cu această ocazie lua sfârșit competiția acerbă dintre SUA și URSS, dintre capitalism și comunism,  încheindu-se astfel Războiului Rece, prin ieșirea de pe scena mondială a Uniunii Sovietice.


Mikhail Gorbachev presenting his resignation, December 25, 1991. (Credit: Sovfoto/UIG/Getty Images)

Acest eveniment istoric a schimbat destinul statelor europene ce au aparținut lagărului comunist, astăzi acestea devenind parte a NATO și UE. Fostele republici sovietice au avut un destin diferit, de la state ce aparțin acum spațiului euro-atlantic, așa cum sunt statele baltice, la state care încă luptă să iasă de pe orbita de influență a Moscovei, uneori cu prețul unui conflict deschis, așa cum s-a întâmplat cu Georgia și Ucraina, până la state care sunt parte a sistemului de alianțe politico-militare ale Federației Ruse, precum Armenia, Kirghizia sau Tadjikistan. Impactul destrămării URSS continuă să fie resimțit și astăzi de țările din regiune.


The fall of the Berlin Wall, Nov. 9, 1989. Image: Factinate

Dezbaterile NSC vor aborda momentul istoric al destrămării URSS și  efectele imediate și pe termen lung, evaluările și percepția din acel moment din Statele Unite, apoi din Europa de Vest, din state ale fostului Tratat de la Varșovia, apoi din Rusia. Ultimul panel va fi dedicat unei analize a modului în care spațiul post-sovietic a evoluat, fiind avute în vedere statele baltice, Republica Moldova și Armenia, state cu evoluții și parcurs istoric diferite.


A photo of Soviet flag in Kremlin lowered and changed with the Russian flag on December 25, 1991
Source: Der Spiegel

Această serie se adresează nu doar mediului instituțional și academic, ci mai ales tinerilor preocupați de istorie, relații internaționale și politici de securitate. În acest fel, New Strategy Center își propune să contribuie la dezvoltarea culturii de securitate din România, ajutând liderii de peste 20 de ani ai țării noastre să înțeleagă  efectele și consecințele unui moment cu adevărat istoric.

Cele cinci conferințe online vor avea un caracter public, se vor desfășura în limba engleză și vor fi transmise live de Calea Europeană, partener media al acestei serii de dezbateri, precum și  pagina oficială de Facebook și pe site-ul New Strategy Center.

Program – 30 Years Since the Dissolution of USSR

9 Decembrie 2021 – The Fall of the USSR and the End of the Bipolar World

13 Decembrie 2021 – 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on Western Europe

15 Decembrie 2021 – 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Consequences for Russia

17 Decembrie 2021 – 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on the Former States of the Communist Camp

20 Decembrie 2021 – 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on the Post-Soviet Space