Black Sea and Balkans Security Forum 2018 – ziua 3

Home / Evenimente / Black Sea and Balkans Security Forum 2018 – ziua 3
Black Sea and Balkans Security Forum 2018 – ziua 3

În a treia zi a conferinței internaționale “Black Sea and Balkans Security Forum 2018”, discuțiile s-au concentrat, în prima parte, pe consecințele militarizării Mării Negre asupra securității în Mediterana de Est și în Estul Europei. Importanța strategică a Mării Negre este determinată și de capacitatea de duplicare a folosirii unor metode hibride și în alte zone din Europa sau Orientul Mijlociu. În același timp, efortul militar rusesc în zona Mării Negre are rezonanță și pentru situația din Mediterana de Est.

O altă temă abordată a fost cea a securității energetice, deosebit de importantă pentru țările din regiunea Mării Negre și a Balcanilor. Una dintre marile vulnerabilități pentru aproape toate statele din regiune este dependența de un singur furnizor. Discuțiile s-au concentrat pe apariția unor noi proiecte energetice, care să aducă în zona Balcanilor și spre centrul Europei resurse din Azerbaijan si pe perspectiva începerii exploatărilor off-shore din Marea Neagră. Aceste inițiative pot duce la diminuarea considerabilă a actualei dependențe energetice a țărilor din regiune.

Ultimul panel, care încheie conferința “Black Sea and Balkans Security Forum 2018” a fost susținut de miniștrii de Externe și Apărare ai României, dl. Teodor Meleșcanu și dl.  Mihai Fifor. Aceștia au subliniat contribuția României pentru o zonă mai sigură a Mării Negre, precum și eforturile pe care le face țara noastră pentru creșterea capacității de apărare. În același timp, este necesară continuarea eforturilor la nivelul NATO pentru a crește securitatea statelor aliate din regiune, prin semnale clare care să arate solidaritatea la acest nivel. De asemenea, discuțiile au avut în vedere și nevoia cooperării între Uniunea Europeană și NATO, evoluțiile în domeniul apărării care se înregistrează la nivelul Uniunii. Acestea și în contextul în care România va asigura președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019.