Black Sea and Balkans Security Forum – Panel I

Black Sea and Balkans Security Forum –  Panel I

 Two Years of War in Ukraine and its Impact on Security in the Black Sea Region. EU Integration and Resilience of the Republic of Moldova to Current Challenges

Primul panel, intitulat „Doi ani de război în Ucraina și impactul acestuia asupra securității în regiunea Mării Negre. Integrarea în UE și reziliența Republicii Moldova la provocările actuale” a fost prezidat de ambasadorul Sorin DUCARU, președinte de onoare al Consiliului Științific al New Strategy Center și director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene în România, și a fost susținut de următorii vorbitori: E.S. Dorin RECEAN, în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova, și E.S. Denys SHMYHAL prim-ministrul Ucrainei, care și-a exprimat mesajul prin intermediul unei înregistrări video.

Discuțiile au privit principalele provocări în contextul invaziei la scară largă a Rusiei, cum ar fi dezinformarea, atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice sau dependența de gazele rusești, precum și măsurile adoptate pentru gestionarea acestora. În cazul Republicii Moldova, acestea includ diversificarea energetică, consolidarea rezilienței și parteneriatul de securitate semnat cu UE. În cazul Ucrainei, prioritățile au în vedere construirea apărării antiaeriene, achiziționarea de sisteme Patriot de la aliați, împuternicirea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și parcursul euro-atlantic al țării.