Black Sea and Balkans Security Forum – Panel VIIa

Black Sea and Balkans Security Forum – Panel VIIa

Panelul VIIa a fost moderat de domnul Robert E. HAMILTON,Head of Eurasia Research, Foreign Policy Research Institute, US Army War College, Statele Unite și i s-au alăturat dna Olga REZNIKOVA, cercetător, Institutul Național de Studii Strategice, Ucraina, dna Simona COJOCARU, Secretar de Stat, Ministerul Apărării Naționale, România, doamna Alice RUFO, Director General pentru Relații Internaționale și Strategie, Ministerul Forțelor Armate, Franța, General-locotenent (Rez.) Ben HODGES, Președinte, Future Security & Defence Council – GLOBSEC, Membru al Comitetului Consultativ Internațional al New Strategy Center, fost comandant al Armatei SUA în Europa, SUA, General (Rez.) Sir James EVERARD, Președinte de onoare al Comitetului Consultativ Internațional al New Strategy Center, fost DSACEUR, Marea Britanie, dna. Maia OTARASHVILI, Director al Eurasia Program, Foreign Policy Research Institute, USA și domnul François HEISBOURG, Consilier Special, Fundația pentru Cercetare Strategică (FRS), Franța.

Este necesar ca Europa să-și intensifice rolul și să depășească starea actuală de „auto-descurajare”. Unitatea occidentală este crucială pentru păstrarea libertății, securității și civilizației în Europa. De aceea, trebuie să susținem în continuare eforturile Ucrainei de a deveni membru NATO cu drepturi depline. Ucraina rămâne un exemplu de descurajare eșuată. Dacă Occidentul permite o victorie a Rusiei în Ucraina, putem ajunge într-o situație în care un conflict direct între state membre NATO și Federația Rusă devine posibil.

În ceea ce privește o eventuală garanție de securitate a Ucrainei înainte de aderarea acesteia la NATO, este important să înțelegem că un astfel de acord politic necesită un mecanism clar pentru implementarea sa practică. Înainte ca Ucraina să devină membru NATO, cea mai relevantă formă de garanție de securitate ar trebui să vină sub forma sprijinului militar continuu. Până la urmă, nu există altă posibilitate de a oferi Ucrainei o garanție de securitate decât apartenența la NATO. Nici chiar prezența trupelor occidentale în Ucraina nu va echivala cu garanții de securitate.