Black Sea and Balkans Security Forum – Panel XIa

Black Sea and Balkans Security Forum – Panel XIa

Panelul XIa a fost prezidat de ambasadorul Gheorghe MAGHERU, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, România, și a găzduit următorii speakeri: domnul Charles POWELL, Directorul Institutului Regal Elcano, Spania, domnul Leonard ORBAN, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, fost Consilier Prezidențial pentru Afaceri Europene, fost Comisar UE, România, domnul François HEISBOURG, consilier special, Fundația pentru Cercetare Strategică (FRS), Franța și domnul Carsten OVENS, CEO, European Leadership Network (ELNET) , Germania.

În următorul ciclu instituțional, trebuie să explorăm posibilitățile Europei de a deveni mai inovatoare în domeniul tehnologiei. În acest context, piața unică rămâne cel mai mare atu al acesteia, dar rămâne incompletă în domenii cheie precum energia, serviciile financiare și telecomunicațiile. În același timp, tranziția verde și tranziția digitală rămân obiective sistemice, dar trebuie să rămânem conștienți de modul în care aceste tranziții vor genera câștigători și pierzători pe o scară globală.

În ceea ce privește tendințele electorale, asistăm la o schimbare semnificativă spre dreapta, în special în patru din cei șase membri fondatori ai UE. Federația Rusă rămâne, de asemenea, o amenințare incontestabilă. Dacă vom permite Rusiei să obțină o victorie în Ucraina, nu vom mai putea vorbi despre „securitate” în Europa. În același timp, Europa trebuie să recunoască faptul că interdependențele cu China se pot dovedi problematice în viitor.

Reorientarea SUA către Asia, evidentă din alocarea bugetului său, arată că Europa trebuie să-și asume mai multe responsabilități în domeniul militar. Trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care UE devine mai militarizată și NATO mai europeană. Acest proces se va desfășura sub doi parametri: permanența relațiilor franco-germane și provocarea rusă.