Black Sea and Balkans Security Forum – Panel X

Black Sea and Balkans Security Forum – Panel X

Panelul X a fost moderat de domnul George SCUTARU, CEO New Strategy Center și de domnul Iulian GROZA, Director Executiv, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Republica Moldova într-un dialog cu E.S. Angel TÎLVĂR, Ministrul Apărării Naționale, România, și E.S. Anatolie NOSATÎI, Ministrul Apărării, Republica Moldova.

Marea Neagră este o regiune de o importanță deosebită pentru securitatea Europeană, această regiune servind drept punte de legătură între vest și est. Alianța transatlantică a recunoscut recent necesitatea de a acorda o atenție sporită acestei regiuni, mai ales în noul context de securitate Republica Moldova a făcut față încercărilor generate de invazia Ucrainei de către Rusia prin conlucrarea structurilor de forță și a conducerii. Cetățenii Republicii Moldova și-au demonstrat deja angajamentul în ceea ce privește parcursul european al Moldovei. Cu toate acestea, Moldova rămâne principala victimă a războiului hibrid purtat de Rusia, care amenință traiectoria europeană aleasă de guvernul de la Chișinău.

Republica Moldova își triplează astfel bugetul de apărare și elaborează în prezent viitoarea sa strategie de securitate, într-un context în care principala amenințare la adresa securității sale este reprezentată de Federația Rusă. Republica Moldova nu își poate atinge obiectivele imediate fără sprijinul unor organizații precum US și NATO. De asemenea, rolul sprijinului neîntrerupt din partea României, printre alți parteneri strategici, rămâne crucial din punct de vedere politic și economic.