Black Sea and Balkans Security Forum – Panel XIIc

Black Sea and Balkans Security Forum – Panel XIIc

 „Prietenia fără limite” dintre China și Rusia și implicațiile pentru securitatea Europei – în parteneriat cu Council on Geostrategy, Marea Britanie

Grupul de experți a fost prezidat de dna Viktorija STARYCH-SAMUOLIENÉ, co-fondator și director de strategie la Consiliul pentru Geostrategie din Marea Britanie, alături au participat The Rt Hon Sir Michael Fallon, fost secretar al apărării în Marea Britanie, domnul Andrei Illarionov, fost consilier economic al președintelui Vladimir Putin (în perioada 2000-2005) și membru al echipei de cercetare de la Centrul pentru Politici de Securitate din Washington DC, SUA, domnul Tomoyuki Yoshida, director executiv principal la Institutul Japonez de Afaceri Internaționale (JIIA) din Japonia (participând prin videoconferință), și ambasadorul Doru Costea, membru al Consiliului științific al Centrului de Strategii Noi și fost ambasador al României la Beijing, România.

Pe fondul unei dinamici globale cruciale, în special în contextul în care încălcările de către China a legilor maritime din Asia de Sud-Est evidențiază ambițiile imperialiste ale acesteia, Statele Unite rămân angajate să susțină dreptul și normele internaționale. Pentru a evita eșecurile din trecut în materie de descurajare, SUA consolidează sistemele de apărare din Europa, țări precum România jucând un rol esențial în consolidarea apărării NATO în regiunea Mării Negre. Deși relația dintre China și Rusia a fost deseori descrisă ca un parteneriat strategic caracterizat prin beneficii reciproce și flexibilitate, există limitări sau constrângeri semnificative în cadrul acestei reprezentări. În timp ce președintele rus Vladimir Putin a depus eforturi pentru a consolida legăturile cu China, în special în fața opoziției occidentale percepute, aceste eforturi sunt considerate mai degrabă gesturi simbolice decât rezultate substanțiale de cooperare sau rezultate concrete. Prin urmare, factorii de decizie politică trebuie să țină cont cu atenție de aceste distincții atunci când formulează răspunsuri și politici. Această dinamică are implicații substanțiale pentru securitatea UE, subliniind necesitatea unei apărări puternice și a unei abordări adecvate pentru a atenua potențialele amenințări.