Black Sea and Balkans Security Forum – Panel XIII

Black Sea and Balkans Security Forum – Panel XIII

Panelul XIIIa a fost prezidat de Ambasadorul Sorin DUCARU, Președinte de Onoare al Consiliului Științific, New Strategy Center; Director, European Union Satellite Centre, România. Speakerii au fost E:S: Luminița ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe, România și E.S. Mihai POPȘOI, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Republica Moldova.

Este imperativ să restabilim un mediu caracterizat de pace și stabilitate în zona Mării Negre, un obiectiv dificil în contextul acțiunilor agresive ale Federației Ruse. În acest context, sprijinul atât pentru efortul militar al Ucrainei, cât și pentru Republica Moldova, rămân obiective prioritare pentru România.

Republica Moldova și-a dublat investițiile în domeniul apărării în ultimii ani, însă e în continuare un stat vulnerabil. Din acest motiv, relațiile sale strategice cu partenerii vestici joacă un rol crucial în eforturile Moldovei de a face față consecințelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, precum și ale războiului hibrid. Aceste acțiuni hibride atacă fundamentele statelor, afectând capacitatea instituțiilor noastre. În acest context, România se angajează să sprijine procesul de aderare a Moldovei și a Ucrainei în structurile euroatlantice de securitate. Grație ajutorului euroatlantic oferit Moldovei, dependența energetică față de Rusia a fost puternic redusă.