Eveniment MApN-NSC: „Building Together a More Resilient Europe: Military Assistance to Civilian Authorities”

Home / Evenimente / Eveniment MApN-NSC: „Building Together a More Resilient Europe: Military Assistance to Civilian Authorities”
Eveniment MApN-NSC: „Building Together a More Resilient Europe: Military Assistance to Civilian Authorities”

Luni, 12 aprilie, Ministerul Apărării Naționale și New Strategy Center au organizat conferința “Building Together a More Resilient Europe: Military Assistance to Civilian Authorities”. Desfășurate în format online, discuțiile s-au concentrat pe aspectele specifice ale cooperării dintre forțele armate și instituțiile civile în acțiune care au ca obiectiv creșterea rezilienței statelor UE. Evenimentul a fost deschis de dna. Simona Cojocaru, Secretar de Stat pentru Politici de Apărare, Planificare și Relații Internaționale în cadrul MApN și a beneficiat și de contribuția dlui Dan Neculăescu, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe.

Primul panel a fost dedicat lecțiilor învățate și experienței concrete ce a rezultat ca urmare a cooperării dintre militari și instituțiile civile pe perioada  pandemiei.  S-au prezentat atât experiențele acumulate la nivel național, cât și la nivelul UE, speakeri fiind Gl. Mr. Vlad Ghiorghiță, Locțiitorul pentru Operații și Instrucție al Șefului Statului Major al Apărării din România, Cpt. (N) Efstathios Kyriakidis, din partea Staff-ul Militar al UE, Col. José Carlos Loureiro, Directoratul General pentru Politici de Apărare, Ministerul Apărării, Portugalia, Col. Diego Antonio Giarrizzo, din partea Statului Major Operațional Întrunit al Italiei.  Discuția a fost moderată de Gl. Mr. (r) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.


Al doilea panel a analizat ceea ce trebuie adaptat în rolul Forțelor Armate, precum și ce tipuri de scenarii ar trebui prevăzute pentru viitoarele amenințări. De asemenea, discuțiile au vizat și obiectivele concrete ce ar putea fi propuse pentru așa-numita Busolă Strategică, un proces amplu de reflecție la nivel european ce va avea ca rezultat un document care va evalua potențialele amenințări și va stabili obiectivele și interesele UE în materie de apărare și securitate. Moderată de Dr. Alina Bârgăoanu, expert senior asociat New Strategy Center, discuția i-a avut ca speakeri pe Amb. Mihnea Motoc, Director Adjunct al I.D.E.A. (Inspire, Debate, Engage and Accelerate Action), think tank-ul în domeniul securității al Comisiei Europene, fost Ministru al Apărării al României, Prof. Bjorn Marcusson, Universitatea Națională de Apărare, Suedia, Arnout Molenaar, din partea Departamentului de Politici de Apărare și Securitate a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Amb. Victor Micula, Director General, Ministerul Afacerilor Externe, România și Dr. Janis Berzins, Directorul Centrului pentru Securitate și Cercetare Strategică, Academia Națională de Apărare, Letonia.


Evenimentul a reunit oficiali și experți implicați în coordonarea sprijinului forțelor armate pentru autoritățile civile, precum și experții independenți, planificatorii strategici și factorii de decizie politică deja angajați în definirea profilul viitor al militarilor ca parte a mecanismelor ”whole-of-government” care sunt reproiectate în prezent pentru a face față provocărilor viitoare și a crește capacitatea de reziliență a statelor membre și a Uniunii Europene în ansamblu.

Agenda webinar 12 April