Echipa NSC: discuții în Congresul SUA despre situația de securitate în regiunea Mării Negre

Home / Evenimente / Echipa NSC: discuții în Congresul SUA despre situația de securitate în regiunea Mării Negre
Echipa NSC: discuții în Congresul SUA despre situația de securitate în regiunea Mării Negre

Echipa New Strategy Center a avut miercuri, 28 septembrie, întâlniri la Congresul SUA pentru prezentarea propriilor evaluări privind evoluțiile în regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, precum și discutarea unor elemente prezentate în studiul „The Strategic Importance of Snake Island”, realizat de NSC și Center for European Policy Analysis (CEPA).


Experții NSC, precum și reprezentanți ai Ambasadei României la Washington, au participat la un briefing pentru stafferii membrilor House Armed Services Committee din cadrul Camerei Reprezentanților. Discuțiile au vizat necesitatea susținerii în continuare a Ucrainei pentru respingerea atacului rusesc și evitarea recuceririi Insulei Șerpilor de către Moscova și a ocupării litoralului Ucrainei la Marea Neagră. Totodată, s-a prezentat rolul României în susținerea exportului Ucrainei de cereale, peste 4 milioane de tone fiind exportate prin porturile noastre de la Dunăre și Marea Neagră. Libertatea de circulație și siguranța navelor în contextul pericolului major al minelor au fost alte teme abordate. Nu în ultimul rând, a fost prezentat potențialul energetic al României în zona offshore a Mării Negre și posibilitatea exportării gazului către state supuse presiunii și șantajului Rusiei, cum ar fi Republica Moldova. În acest context, experții NSC au subliniat nevoia continuării suportului militar din partea SUA și altor aliați din NATO, pentru consolidarea posturii de apărare și contracararea acțiunilor hibride venite din partea Federației Ruse.


Experții NSC au avut întâlniri și cu senatorul James Lankford, membru al Comisiei pentru Energie, precum și cu congresmanul Thomas Souzzi, parlamentar cu o vastă experiență, ce a activat inclusiv în comisiile pentru afaceri externe și cea pentru apărare. În cadrul întâlnirilor, experții NSC au prezentat evaluarea proprie asupra evoluțiilor din bazinul Mării Negre, subliniindu-se importanța adoptării în cadrul Congresului SUA, în această legislatură, a inițiativei legislative ce prevede realizarea unei strategii a SUA la Marea Neagră.


La aceste discuții au participat George Scutaru, CEO New Strategy Center, Dr. Antonia Colibășanu, Senior Associate Expert NSC și Senior Geopolitical Analyst, Geopolitical Future, și Izel Stănculescu-Selim, Directorul de Programe al NSC. Echipa NSC se află în SUA pentru a participa la mai multe evenimente, demersul făcând parte din eforturile New Strategy Center de a contribui la o mai bună înțelegere a contextului strategic regional și de a promova interesele de securitate ale României și parteneriatul strategic dintre România și SUA.