Februarie 2025

Home / Newsletter RO / Februarie 2025

Februarie 2025

Februarie 2025

Luna februarie a fost marcată de negocieri între Statele Unite, Ucraina și Rusia, cu tensiuni legate de excluderea Ucrainei din discuțiile cheie și de eșecul întâlnirii dintre președinți Zelensky și Trump, ce a avut loc în 28 februarie la Casa Albă . Administrația Trump a discutat cu oficiali ruși în Arabia Saudită și Istanbul despre redeschiderea ambasadelor și termenii de încetare a focului, fără implicarea Ucrainei, ceea ce a generat critici ample din partea Kievului și a aliaților săi europeni. Zelensky a subliniat că Ucraina nu va accepta acorduri făcute fără participarea sa. Tensiunile au escaladat atunci când Trump a sugerat ca Ucraina să organizeze alegeri până la sfârșitul anului, afirmând că acest lucru ar întări democrația în ciuda conflictului în desfășurare. Ca răspuns, Verkhovna Rada a adoptat pe 25 februarie o rezoluție conform căreia alegerile ar trebui să aibă loc doar după ce va fi obținută o „pace cuprinzătoare, justă și durabilă”. Statele Unite au propus o rezoluție la ONU privind invazia Rusiei, criticată pentru lipsa unei condamnări directe a Moscovei. În paralel, Statele Unite și Ucraina au finalizat un acord privind mineralele, ce va susține economia Ucrainei și va crea un Fond de Investiții pentru Reconstrucție, cu Ucraina contribuind cu 50% din veniturile din resurse naturale.  Discuțiile tensionate între președintele Zelensky și președintele Trump și vicepreședintele Vance au dus la eșecul întâlnirii în care trebuia să se semneze acest acord. În acest moment, SUA pare mai aproape de Rusia decât de Ucraina, cea ce complică și mai mult negocierile și face și mai impredictibilă formula de pace finală.

Pe front, Ucraina a intensificat lovituri adânci în teritoriul rus, vizând infrastructuri critice de energie și militare, în timp ce Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei, concentrându-se în special pe facilități energetice. Estimările recente sugerează că costurile reconstrucției pentru Ucraina ar putea ajunge la 524 miliarde USD.

Armata Rusiei continuă să sufere pierderi semnificative, iar forțele sale din Ucraina continuă să scadă, în ciuda eforturilor de recrutare. Economia se confruntă cu inflația în creștere, o stagnare a producției industriale, cu excepția celei militare,  și cu penuria forței de muncă. Rusia speră ca negocierile cu SUA să ducă la o modificare a regimului sancțiunilor. Recent, discuțiile dintre Statele Unite și Rusia s-au concentrat pe cooperarea economică, explorând posibilitatea unei colaborări în regiunea Arctică, inclusiv extragerea comună de resurse naturale și dezvoltarea de rute comerciale, cu o atenție acordată sectorului energetic.

În Republica Moldova, în Transnistria, locuitorii se confruntă cu provocări continue, în ciuda reluării livrărilor de gaz. Autoritățile au asigurat condițiile pentru gaz și au anunțat un fond de compensare a costurilor de încălzire, în timp ce starea de urgență rămâne în vigoare până pe 10 martie. Republica Moldova a convocat ambasadorul Rusiei ca răspuns la incursiunile recente de drone și a închis Centrul de Știință și Cultură susținut de Kremlin, reafirmând cererea pentru retragerea trupelor ruse din regiune.

Peisajul politic din Balcani este în schimbare, cu Partidul Democrat din Kosovo (PDK) obținând 22% în alegerile recente, în timp ce parlamentul Greciei l-a ales pe Constantine Tassoulas președinte, generând proteste. În România, președintele Klaus Iohannis a demisionat sub presiunea extremiștilor de dreapta, iar procurorii au deschis proceduri penale împotriva politicianului ultranaționalist și candidatului la prezidențiale, Călin Georgescu, pentru fapte anticonstituționale, comportament antisemit și neofascist și finanțarea ilegală a campaniei.

Newsletter PDF