În perioada 4-6 martie, New Strategy Center (NSC) și Norwegian Institute of International Affairs (NUPI) au organizat o vizită de studiu în Norvegia, desfășurată în orașele Bergen, Haugesund și Oslo. Vizita face parte din proiectul SIDMI – Strategic Initiative for the Defence of Critical Maritime Infrastructure, implementat de NSC împreună cu NUPI și dedicat schimbului de bune practici între România și Norvegia în domeniul protecției infrastructurilor critice offshore. Această inițiativă este deosebit de relevantă în contextul în care România va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană începând cu 2027 și poate valorifica experiența vastă a Norvegiei în gestionarea resurselor offshore.
In conformitate cu obiectivele proiectului, aceasta vizita de documentare a implicat participarea unor experti ai NSC, alături de reprezentanti din partea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministeruuil Energiei. Finanțat din fondul pentru Relația Bilaterală România – Norvegia 2014-2021, proiectul face parte dintr-o colaborare de lungă durată între NUPI și NSC, axată pe consolidarea înțelegerii provocarilor de securitate din Marea Nordului si zona arctică și din regiunea Marii Negre, având în vedere contextul geopolitic dinamic si paleta larga de amenintari cu care se confruntă intregul Flanc Estic al NATO, de la Arhipelagul Svalbard si pana la Marea Neagra.
Prima vizita a fost la sediul Equinor din Sandsli, unde delegația a participat la un tur al facilităților dedicate Supravegherii și Situațiilor de Urgență. Equinor, companie deținută majoritar de statul norvegian, este principalul operator al exploatărilor de hidrocarburi din platoul continental norvegian. Programul a continuat cu o vizită la complexul de procesare Kårstø, cea mai mare facilitate de export de gaz si LNG (gaz natural lichefiat) din Europa și al treilea ca mărime la nivel global, având un rol strategic în infrastructura energetică europeană.
În a doua zi, delegația s-a deplasat la Centrul pentru Repararea Conductelor și Intervențiilor Subacvatice (PRSI), esențial pentru mentenanța și securitatea infrastructurii submarine. Ulterior, a avut loc o vizită la sediul Gassco din Haugesund, principalul operator de transport al gazului din Norvegia, care facilitează exporturile către Europa și joacă un rol esențial în securitatea energetică a regiunii.
Vizita s-a încheiat la Oslo, unde a fost organizată cu sprijinul ES Cristian Bădescu, ambasadorul Romaniei in Norvegia, o întâlnire între reprezentanții instituțiilor guvernamentale din România și omologii lor norvegieni, contribuind, astfel, la consolidarea dialogului strategic dintre cele două state.