New Strategy Center publică ediția de august a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.
Moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, într-un accident aviatic, a dus la lansarea multor speculații privind implicarea directă a Kremlinului în acest incident. Trupele ruse au continuat acțiunile represive împotriva populației din zonele ocupate, inclusiv raiduri și mobilizări forțate. Economic, Rusia exportă din ce în ce mai mult petrol în India, confruntându-se însă cu deprecierea rublei.
Pe front, Rusia a bombardat două porturi ucrainene la Dunăre, Ismail și Reni, distrugând cantități considerabile de grâne și afectând infrastructura portuară. Ucraina a înregistrat avansuri semnificative în regiunile Zaporojie și Herson. Între timp, se derulează programul de antrenament al piloților ucraineni pe avioanele F-16, susținut de Statele Unite.
Această lună a fost marcată și de summit-ul grupului BRICS, ce a avut loc în Johannesburg. În cadrul conferinței, s-a insistat asupra unor narațiuni anti-Occidentale, grupul propunându-și reducerea puterii dolarului american pe piața mondială și reformarea organizațiilor internaționale, cu scopul de a oferi puteri extinse statelor în curs de dezvoltare. De asemenea, BRICS a anunțat acceptarea a șase noi membri: Argentina, Etiopia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iran și Egipt.
În Balcani, au avut loc discuții privind coridoarele pentru cerealele ucrainene și privind reconstrucția țării, în cadrul Summit-ului Ucraina-Balcani. Relațiile dintre Serbia și Ucraina par să se fi îmbunătățit, în urma unei întâlniri a celor doi președinți. Belgradul continuă să prezinte o poziție agresivă față de vecinii săi în ceea ce privește Kosovo. Între timp, Austria se împotrivește în continuare aderării în spațiul Schengen a României și a Bulgariei. De asemenea, este menționată susținerea financiară pe care președintele maghiar, Viktor Orban, o oferă liderului prorus din Republica Srpska, Milorad Dodik.
În Republica Moldova, serviciile de informații de la Chișinău și-au suspendat oficial colaborarea cu cele din Rusia, în timp ce tendințele separatiste și pozițiile proruse ale autorităților din Găgăuzia continuă. Republica Moldova continuă să-și arate susținerea față de Ucraina privind dezvoltarea comună a infrastructurii de transport și privind integrarea europeană.