Lansarea online a volumului ”Lumea de mâine: Ce urmează după pandemie? Reflecţii şi proiecţii”

Home / Evenimente / Lansarea online a volumului ”Lumea de mâine: Ce urmează după pandemie? Reflecţii şi proiecţii”
Lansarea online a volumului ”Lumea de mâine: Ce urmează după pandemie? Reflecţii şi proiecţii”

New Strategy Center, alături de Curtea Veche Publishing, a organizat miercuri, 29 iulie, lansarea online a volumului ”Lumea de mâine: Ce urmează după pandemie? Reflecţii şi proiecţii”. Evenimentul a prilejuit o dezbatere despre impactul pandemiei de Covid-19 asupra relațiilor internaționale, evoluțiilor în plan securitar și dezvoltării tehnologice. Dezbaterea a fost moderată de doi dintre editorii volumului, ambasadorul Sergiu Celac și dr. Olivia Toderean, la care au luat parte câțiva dintre autori: Dr. Russell Berman, Profesor în cadrul Stanford University SUA, Dr. Antonia Colibășanu, analist geopolitic pentru Geopolitical Futures SUA, General (Ret) Sir James Everard, fost Locțiitor al Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (DSACEUR) si ambasadorul Sorin Ducaru, Directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene.

Volumul a fost publicat în limba română de New Strategy Center, în colaborare cu Editura Curtea Veche și este format dintr-o colecție de 37 eseuri semnate de 43 de autori români și străini, reprezentând diverse profesii și domenii de expertiză: politologi, economiști, sociologi, militari, psihologi, experți în comunicare și ingineri, toți cu o reputație solidă în domeniile lor specifice. Dintre autori, 16 sunt reprezentanți ai comunității academice și de tip think-tank din SUA, Regatul Unit, Germania, Italia, Norvegia, Ucraina, Turcia, Republica Moldova. Prefața a fost scrisă de ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate din Munchen, iar postfața de prof. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Publicarea volumului marchează, totodată, aniversarea a 5 ani de la fondarea New Strategy Center.

O carte curajoasă din multiple puncte de vedere, „Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie?” a fost scrisă și editată în autoizolare. Volumul păstrează un echilibru între o prognoză lucidă, bazată pe fapte și o subiectivitate asumată, care oferă perspective multiple asupra situației în care ne aflăm. După cum observă în prefață Wolfgang Ischinger, „este o dovadă de curaj să scrii atât de cuprinzător pe o temă care este încă, în mare măsură, o «ţintă mişcătoare». De aceea, iniţiativa este cu atât mai valoroasă cu cât le oferă decidenţilor diferite unghiuri de abordare, avertizări timpurii şi recomandări de acţiune politică“.

Volumul a fost coordonat de Olivia Toderean, diplomat cu activitate academică și fost cadru universitar, ambasadorul Sergiu Celac, președintele de onoare al New Strategy Center ți fost ministru de externe, și George Scutaru, director general al New Strategy Center și fost consilier prezidențial pe securitate națională. Aceștia semnează la rândul lor texte în cadrul volumului, alături de numeroase alte nume importante, printre care: Dr. Ionel Nițu, președintele New Strategy Center, foștii miniștri Lazăr Comănescu, Cristian Diaconescu, Mihnea Motoc, profesorii Daniel Dăianu, Vasile Dâncu, generalii în rezervă James Everard, Vincenzo Camporini și Viktor Hvozd, expertii in securitate internationala Harlan Ulman, Seth Cropsey sau Phillip Petersen sau voci ale societății civile, cum ar fi specialista în comunicare Mihaela Nicola sau experta în combaterea știrilor false și a dezinformării, profesorul Alina Bârgăoanu.

Acest proiect internațional cuprinzător a fost conceput și îndeplinit într-un timp record. Pe 15 martie 2020, a fost luată decizia ca acest proiect să fie demarat, urmând ca pe 19 martie să fie trimise invitațiile către autori. Pe 20 mai toate contribuțiile au fost primite, iar pe 5 iulie lucrarea editorială era finalizată și gata de publicare. Toate aceste operațiuni au fost finalizate într-un moment în care România era în stare de urgență și cea mai mare parte a lumii era în blocaj. De la ideea inițială până la manuscrisul final, echipa editorială nu s-a întâlnit niciodată, toate activitățile de coordonare fiind realizate online, iar dialogul cu autorii s-a desfășurat într-o maniera similară.

 Volumul este disponibil pe site-ul editurii, la adresa www.curteaveche.ro