Mai 2024

Home / Newsletter RO / Mai 2024

Mai 2024

Mai 2024

New Strategy Center publică ediția de mai a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

În domeniul militar, continuă atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au provocat daune substanțiale și pun presiune asupra unor orașe-cheie precum Harkov și Sumî. Peste 800 de instalații de termoficare au fost afectate de loviturile rusești de la debutul invaziei. Pe front, forțele ucrainene sunt angajate în rezistență, în special în Vovceansk, langă Harkov. Restructurarea guvernului de la Kiev a dus la  înlocuirea viceprim-ministrului Oleksandr Kubrakov, cu Vasyl Shkurakov. Sprijinul militar internațional pentru Ucraina a fost solid, contribuții din mai multe țări sprijinind eforturile de apărare. Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă în 2025, susținută de un ajutor militar substanțial din partea SUA. Între timp, UE își intensifică sancțiunile împotriva Rusiei, vizând entități politice și impunând restricții pentru a contracara influența rusă.

În Rusia, cel de-al cincilea mandat de președinte al lui Putin a început, cu schimbări în guvern, cea mai important fiind înlocuirea ministrului apărării Serghei Șoigu cu Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării. Prima vizită internațională a lui Putin după inaugurare a fost în China, axată pe cooperarea comercială. Pe plan intern, Rusia a ridicat temporar interdicția asupra exporturilor de benzină din cauza saturației pieței și a propus un sistem de impozitare progresivă a veniturilor personale. În ciuda măsurilor guvernamentale, inflația persistă.

În Republica Moldova, politicile pro-occidentale continuă să aducă beneficii, cu ajutorul substanțial promis de SUA și stabilirea unui parteneriat de securitate cu UE. Cu toate acestea, sentimentele pro-ruse persistă în Găgăuzia, ceea ce duce la tensiuni. Reformele în domeniul justiției din Moldova se confruntă cu provocări pe fondul demisiilor și al manevrelor politice.

Odată cu aprofundarea legăturilor Chinei cu Serbia și Ungaria, în Balcani se înregistrează evoluții variate, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la influența străină. De la tensiuni politice în Albania și preocupări legate de securitatea cibernetică în Kosovo, câștiguri naționaliste în alegerile din Macedonia de Nord, aceste evenimente au caracterizat dinamica regiunii.

Newsletter PDF