NSC în Gdansk, Polonia – Conferința “Three Seas, One Opportunity: New Waves”

NSC în Gdansk, Polonia – Conferința “Three Seas, One Opportunity: New Waves”

NSC a participat în  în perioada 4-5 iunie 2024, având calitatea de partener,  la conferința “Three Seas, One Opportunity: New Waves”, organizată de The Opportunity Institute for Foreign Affairs în Gdansk, Polonia. Evenimentul reprezintă o platformă pentru discuții academice și de specialitate axate pe provocările cu care se confruntă Europa Centrală și de Est, cu precădere statele care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări și pe evaluarea efectelor schimbările globale asupra securității regionale, infrastructurii, energiei sau dezvoltării economice.

NSC a fost reprezentat de Sergiu Mitrescu, Director de Programe NSC, care, în cadrul panelului intitulat “When Energy Security Comes from the Sea”,  a oferit o radiografie a situației de securitate din domeniul maritim la Marea Neagră, analizând implicațiile asupra proiectelor energetice offshore de la Marea Neagră și din regiune. De asemenea, în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, au fost expuse potențiale soluții pentru protejarea infrastructurii critice, variind de la îmbunătățirea capacității de detecție la o mai bună coeziune în rândul Aliaților pentru descurajarea unor astfel de incidente.

Panelul a fost moderat de Zuzanna Nowak, Director pentru Analiză, The opportunity Institute for Foreign Affairs, Polonia. La discuție s-au alăturat Cordelia Buchanan Ponczek, Research Fellow, Finnish Institute of International Affairs și Dr. Thomas Wilfred O’Donnel, Profesor în cadrul Hertie School of Governance, Germania.