Militarisation of the Black and the Baltic Sea. Two Zones – A Single Problem.

Home / Evenimente / Militarisation of the Black and the Baltic Sea. Two Zones – A Single Problem.
Militarisation of the Black and the Baltic Sea. Two Zones – A Single Problem.

New Strategy Center a organizat o dezbatere privind militarizarea Mării Negre și a Mării Baltice, în cadrul Forumului de la Krynica, Polonia

New Strategy Center a organizat în data de 5 septembrie 2017,  dezbaterea “Militarisation of the Black and the Baltic Sea. Two Zones – A Single Problem” în cadrul Forumului Economic de la Krynica,  Polonia, eveniment anual dedicat securității și cooperării economice în Centrul, Estul și Sud-Estul Europei.

Dl. Mustafa Aydin, rector al Kadir Has University din Istanbul, Turcia; dl. Oleg Barna, deputat în Parlamentul Ucrainei; dl. Igor Korotchenko, editor șef al National Defense Publishing House Ltd din Rusia; dl. Victor Micula, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România; și dl. Grzegorz Napieralski, membru al Senatului din Polonia au fost membrii dezbaterii moderată de dl. Cosmin Ioniță, director pentru programe de cercetare al New Strategy Center.

Dezbaterea s-a concentrat asupra degradării accelerate a securității în regiunea Mării Negre și a celei Baltice, ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia, a apariției unei noi zone de conflict în Europa, în estul Ucrainei, și a militarizării ce amenință întregul Flanc Estic al NATO. Discuțiile au evidențiat diferențele de opinie, pe de o parte, existența dreptului suveran al fiecărui stat de a opta liber pentru aderarea la orice alianță și nevoia respectării normelor de drept internațional și a inviolabilității frontierelor, pe de altă parte, justificarea acțiunilor Rusiei prin nevoia de protecție a etnicilor ruși ce trăiesc în spațiul ex-sovietic și apărarea intereselor sale de securitate în acest spațiu. Speakerii au arătat, totodată, că există tot mai pregnant riscul unui accident în condițiile creșterii prezenței militare de ambele părți, Rusia și NATO, accident ce se poate transforma într-o situație foarte periculoasă pentru securitatea întregului continent.

Forumul de la Krynica este organizat anual de Fundaţia Institutul pentru Studii Estice (ISW), începând din 1990, în acest an prestigiosul eveniment având circa 3000 de participanți din întreaga lume.

*Fotografiile evenimentului pot fi accesate în secţiunea dedicată Foto/Video