New Strategy Center a organizat joi, 10 decembrie, alături de LSE IDEAS, Marea Britanie și NUPI, Norvegia, dezbaterea online cu titlul ”NATO Facing Challenges from the Arctic to the Black Sea Region”. Provocarea pe care o aduc ambițiile politice și militare rusești evoluează rapid pe flancurile nordice și estice ale NATO. În Arctica, schimbările climatice și extinderea apelor navigabile aduc un interes economic și militar crescut în regiune. În regiunea Mării Negre, unde conflictele înghețate contribuie la instabilitatea acestui spațiu, Rusia continuă procesul de militarizare, proiectându-și de aici forța militară spre Orientul Mijlociu și Nordul Africii.
Primul panel al conferinței ”Security Challenges to NATO in the Context of the Pandemic” a fost moderat de Peter Watkins, Visiting Senior Fellow, LSE IDEAS, iar gl lt. Daniel Petrescu, Șeful Apărării din România, General (ret) Sir James Everard, fost Comandant Adjunct al Forțelor Aliate din Europa și Karsten Friis, Head of Research Group on Security and Defence, NUPI au participat ca speakeri.
Observăm un context de instabilitate și criză în jurul Europei, unde amenințările hibride și asimetrice devin din ce în ce mai substanțiale, de la zona arctică la Marea Neagră și Mediterana. Suntem martori ai unor șocuri strategice, dezastre naturale, atacuri teroriste, iar pandemia a testat capacitate de anticipare strategică a tuturor. Atât în nord-estul cât și în sud-estul Alianței, Rusia pune în aplicare un plan unitar, poziționând un număr de forțe în creștere în acest spațiu, iar flancurile NATO rămân spațiile față de care aliații sunt nevoiți să acționeze într-un efort unitar, sincronizat.
Speakerii au arătat că recentul raport al grupului de experți care a avut sarcina să formuleze analize și recomandări privind NATO în 2030 a fost publicat într-un moment potrivit, având în vedere contextul diferit și amenințările emergente, și consideră că revizuirea Conceptului Strategic al NATO este un proces ce ar trebui declanșat curând. Provocările potențiale ale amenințărilor emergente și disruptive (EDT), impactul economic al pandemiei asupra bugetelor naționale trebuie să fie, totodată, preocupări prioritare pentru Alianță.
Al doilea panel al conferinței, ”The High North, Between Shipping Routes and Militarization: Security Challenges to the Arctic”, moderat de Megan Palmer, Programme Manager, Central & South-East Europe Programme, LSE IDEAS, s-a concentrat asupra provocărilor de securitate din zona arctică, avându-i ca speakeri pe Professor Jakub Godzimirski, Research Professor, The Norwegian Institute of International Affairs, Colonel (Ret.) Per Erik Solli, Senior Adviser, Nord University și Rebecca Pincus, US Naval War College.
Zona arctică este unică prin faptul că niciun stat nu are suveranitate peste această regiune și nu există niciun tratat internațional care să o modereze. În schimb, regiunea arctică este guvernată de dreptul dreptul maritim, iar țările cu deschidere către Oceanul Arctic sunt angajate în cooperări bilaterale care reduc amenințările din regiune. Chiar dacă activitatea militară a Rusiei în această zonă este în creștere, posibilitatea izbucnirii unui conflict rămâne minimală. Nu există niciun motiv pentru care Rusia să acționeze în mod ofensiv în zona arctică, însă există posibilitatea ca problemele cu țările vestice să aibă un efect de contagiune asupra acestei regiuni. Orice aspecte de natură ofensivă în această regiune au un efect direct asupra țărilor din Europa de Nord. În plus, deși NATO nu este implicat direct în zona arctică, există planuri de a face față celui mai pesimist scenariu, în special pentru a putea sprijinii aliații din regiune.
Un aspect important avut în vedere în cadrul dezbaterii a fost cel al schimbărilor climatice și al modului în care este afectată zona arctică, în special din cauza faptului că încălzirea globală se dezvoltă într-un mod mult mai accelerat decât au prezis datele oficiale.
Ultimul panel al conferinței, ”The Militarization of the Black Sea Region and Consequences for SouthEast Europe” a avut ca temă situația de securitate din regiunea Mării Negre și efectele militarizării zonei asupra stabilității regiunii extinse. Speakeri în cadrul acestui panel au fost Gl. mr. (Ret.) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, Dan Dungaciu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center și Harlan Ullman, Senior Advisor, Atlantic Council.
Ultimul panel al conferinței, ”The Militarization of the Black Sea Region and Consequences for South East Europe” a avut ca temă situația de securitate din regiunea Mării Negre și efectele militarizării zonei asupra stabilității regiunii extinse. Speakeri în cadrul acestui panel au fost Gl. mr. (Ret.) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, Dan Dungaciu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center și Harlan Ullman, Senior Advisor, Atlantic Council.
Regiunea Mării Negre devine un subiect de discuție din ce în ce mai important în domeniul securității internaționale, în special din cauza procesul extins de militarizare desfășurat de Rusia. Securitatea din zona Mării Negre s-a schimbat în mod dramatic în 2008, odată cu izbucnirea războiului din Georgia, și, mai ales în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și războiul din Estul Ucrainei. Regiunea Mării Negre este caracterizată de crize prelungite și conflicte înghețate, pe care Rusia le folosește pentru a bloca aspirațiile țărilor din regiune, precum Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, de a se integra în cadrele UE și NATO. Conflictele înghețate devin astfel niște instrumente strategice de mare importanță în mâinile Rusiei, iar prezența trupelor rusești pe teritoriile acestor regiuni au atât un rol politic cât și militar. În plus, în urma anexării Crimeei, această peninsulă a devenit centrul militar al forțelor rusești din Marea Neagră, de unde Rusia își proiectează forța militară în Siria, Mediterana de Est și Nordul Africii.
Concluziile evenimentului au fost prezentate de ambasadorul Sergiu Celac, Președintele de Onoare al New Strategy Center.
New Strategy Center și Institutul Norvegian de Relații Internaționale (NUPI) sunt parteneri în cadrul proiectului FLANKS – “Enhance knowledge of Russia’s behaviour in the Kola Peninsula and Arctic region, as well as in the Crimean Peninsula and the Black Sea region – and to compare in terms of similarities and differences”, finanțat prin Fondul pentru Relații Bilaterale SEE&NO 2014-2021.