New Strategy Center a organizat o dezbatere privind securitatea în Centrul și Estul Europei în cadrul Forumului de la Krynica – Polonia

Home / Evenimente / New Strategy Center a organizat o dezbatere privind securitatea în Centrul și Estul Europei în cadrul Forumului de la Krynica – Polonia

New Strategy Center a organizat în 7 septembrie a.c. dezbaterea Central and Eastern Europe – Security Strategies, în cadrul cadrul Forumului Economic de la Krynica, Polonia, având ca partener organizatorul acestui prestigios eveniment, Fundaţia Institutul pentru Studii Estice (ISW). Forumul de la Krynica este organizat anual, începînd din 1990, fiecare ediţie având peste 1.500 de participanţi din întreaga lume.

Dezbaterea a fost moderată de Cosmin Ioniță, directorul programelor de cercetare al NSC, și a avut ca invitați vorbitori din Polonia, România, Spania, Rusia şi Ucraina, ţara noastră fiind reprezentată de Ştefan-Alexandru Tinca, secretar de stat pentru politica de apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Dezbaterea inițiată de New Strategy Center, care a avut o largă audienţă şi s-a bucurat de prezenţa unor importanţi experţi,  a supus atenției evenimentele petrecute în ultima perioadă în Europa Centrală și de Est, o zonă esențială pentru securitatea Europei și modalitățile de întărire a cooperării pentru creșterea stabilității. Discuțiile au reliefat că permanentizarea unei stări conflictuale în estul Ucrainei și militarizarea Mării Negre reprezintă o reducere semnificativă a încrederii în zonă. Această criză din estul continentului contribuie la problemele cu care se confruntă zona centrală, coagulate de criza migranților. Afectate de un val de naționalism și încă nerefăcute din punct de vedere economic, statele central-europene încearcă să găsească strategii securitare care să le mențină pe traseul euro-atlantic. În acelaşi timp, ele au nevoie de solidaritatea celorlalţi aliaţi din NATO şi UE, pentru ca măsurile cu caracter politic şi militar  stabilite inclusiv la ultimul summit NATO de la Varşovia şi politica de susţinere a transformărilor democratice în statele Parteneriatului Estic să nu-şi piardă ritmul.

În acelaşi timp, din perspectiva NATO, este important să existe un tratament echilibrat între partea nordică şi cea sudică a flancului estic al Alianţei, un dezechilibru al resurselor militare alocate riscând să inducă sugestia unui interes mai redus şi să vulnerabilizeze stabilitatea în acea zonă.

Nu în ultimul rând, s-a menţionat şi faptul, că atât în regiunea Mării Negre, cât şi în cea a Mării Baltice, ar putea fi necesară deschiderea unui dialog la nivel militar cu Rusia pentru conturarea unui mecanism de prevenire a incidentelor care pot fi posibile pe fondul unei prezenţe militare sporite în aceste regiuni.

Forumul de la Krynica este organizat anual, începînd din 1990, fiecare ediţie având peste 1.500 de participanţi din întreaga lume. Acest eveniment de calibru pentru Estul Europei atrage oficiali ai statelor din zonă, dar şi din alte ţări europene, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, alături de experţi din mediul academic, din cadrul institutelor şi organizaţiilor non-guvernamentale ce îşi desfăşoară activitatea în domenii diverse, precum cel economic, al afacerilor internaţionale sau securităţii naţionale.