New Strategy Center la Chisinau: Conferința dedicata războiul hibrid din Republica Moldova

New Strategy Center la Chisinau: Conferința dedicata războiul hibrid din Republica Moldova
Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, a organizat luni, 12 iunie, la Chișinău, conferința ,”Manifestări și amenințări ale războiului hibrid”.
Evenimentul a reunit oficiali și experți din Republica Moldova și România, reprezentanți ai corpului diplomatic și a avut drept obiectiv analizarea acțiunilor hibride generate de Rusia împotriva Republicii Moldova în contexul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a modului în care instituțiile din Republica Moldova și-au adaptat activitatea progresiv pentru a putea face față cât mai bine spectrului larg de amenințări hibride venite din partea Moscovei. Discuțiile au vizat și  cooperarea cu România, UE, NATO, Ucraina,  precum și rolul Republicii Moldova în efortul general al statelor democratice pentru susținerea Ucrainei în fața agresiunii ruse. La conferință au avut intervenții Ana Revenco,  ministrul de interne de la Chișinău,  Nicoleta Pauliuc,  președintele comisiei de aparare din Senatul României, Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Ovidiu Raețchi,  președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București. Conferința a fost moderată de dl George Scutaru, directorul general al NSC. Acesta a subliniat faptul că rezistența Republicii Moldova în fața agresiunii hibride pe scară largă a Kremlinului înseamnă nu doar un efort remarcabil interinstituțional, precum și la nivel internațional, dar această experiență poate fi utilă și țărilor UE și NATO pentru a înțelege mai bine cum acționează Rusia în planul amenințărilor hibride și cum pot fi contracarate aceste amenințări.
Expertiza Republicii Moldova în ceea ce privește acțiunile hibride ruse poate fi folositoare statelor UE în contextul în care în 2024 au loc alegeri în mai multe țări,  inclusiv alegeri pentru Parlamentul European, momente în care Rusia va încerca să intervină pentru a influența alegerile mai ales prin campanii de dezinformare care să favorizeze partidele euro-sceptice și anti-occidentale.
Menționăm că  New Strategy Center a lansat în aprilie un amplu studiu dedicat războiului hibrid rusesc împotriva Republicii Moldova, pentru a crește conștientizarea la nivel internațional asupra acțiunilor destabilizatoare ale Moscovei. Studiul poate fi accesat AICI.