Parlamentari din mai multe state NATO, membri ai Comitetului pentru Democrație și Securitate al Adunării Parlamentare NATO se află în perioada 4-6 aprilie, într-o vizită de informare în România, pentru a înțelege mai bine provocările de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul actualului război din Ucraina.
În cadrul vizitei, George Scutaru, CEO al New Strategy Center a susținut o prezentare dedicată impactului agresiunii Rusiei din Ucrainei asupra securității regiunii Mării Negre. Intervenția s-a concentrat pe importanța strategică a Insulei Șerpilor din perspectiva libertății de navigație, a asigurării unul flux constant al exportului de cereale pentru Ucraina, dar și din perspectivă militară și energetică. Insula se află în fața gurilor Dunării, a doua poartă de intrarea în Marea Neagră, după Strâmtorile Turciei, în apropierea porturilor Sulina și Constanța, dar și a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu. În același timp, nu departe de Insula Șerpilor, în Zona Economică Exclusivă a României, s-au descoperit importante rezerve de gaz, care vor face din România din 2027 cel mai mare producător de gaz din UE și îi va da posibilitatea să diminueze influența Rusiei în țări precum Republica Moldova sau Serbia, care depind masiv de gazul rusesc.
Una din concluziile discuției a fost că este necesară o atenție mai mare către acțiunile hibride pe care Rusia le desfășoară, complementar cu acțiunile militare din Ucraina, zona Mării Negre fiind un spațiu unde asemenea acțiuni hibride se manifestă din plin.