New Strategy Center a prezentat marți, 16 aprilie, în SUA, la Washington, studiul „The Battle for the Black Sea is not over”, realizat împreună cu Hudson Institute.
În cadrul acestui eveniment au fost speakeri George Scutaru, CEO, New Strategy Center, Antonia Colibasanu, expert senior asociat New Strategy Center, Matthew Boyse, Senior fellow Hudson Institute, iar discuțiile au fost moderate de Luke Coffey, Senior fellow Hudson Institute.
Studiul analizează provocările de securitate din regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, precum și posibilele scenarii ale evoluțiilor conflictului. De asemenea, prezintă acțiunile întreprinse de Rusia după anexarea ilegală a Crimeii pentru militarizarea peninsulei și acțiunile hibride desfășurate de Rusia până în momentul declanșării invaziei la scară largă, în 24 februarie 2024. Blocarea de perimetre sub pretextul unor exerciții navale, acțiunile de război electroni, minele, atacurile cibernetice, toate reprezintă instrumente ale războiului hibrid rusesc, menit să afecteze libertatea de navigație în Marea Neagră.
Ucraina are o abordare asimetrică, încercând să compenseze prin dronele aeriene și navale lipsa capabilităților clasice. În ciuda progresului pe care Ucraina l-a realizat în domeniul maritim în ultimul an, lupta pentru controlul asupra Mării Negre este departe de a fi încheiată. Autorii evidențiază faptul că Marea Neagră are nevoie de o atenție sporită din partea SUA, NATO și UE, determinată de relevanța sa strategică, deoarece este o zonă care leagă Europa, Asia Centrală, Caucazul, Marea Caspică, Orientul Mijlociu, Estul Mediteranei și Balcanii. Marea Neagră înseamnă, totodată, conectivitate, libertate de navigație, resurse energetice. Așadar, implicațiile geopolitice au o semnificație mai mare, iar ceea ce se întâmplă în Marea Neagră are efecte la nivel global.
Pe fondul diminuării suportului militar pentru Ucraina, Rusia crește presiunea pe front, produce mai multă muniție și începe să cucerească într-un ritm mai susținut noi teritorii în Ucraina. Discuțiile au arătat că în cazul unei victorii, Rusia nu se va opri doar la Ucraina, având în vedere ambițiile sale imperialiste. În acest context deosebit de dificil, este necesar ca SUA să adopte o strategie predictibilă și pe termen lung la Marea Neagră și să accentueze cooperarea pe multiple planuri cu România, Bulgaria și Turcia, dar și cu țările partenere NATO (Ucraina, Georgia, Republica Moldova). Capabilități suplimentare pentru recunoaștere și supraveghere, sistemele anti-navă, dronele, sunt instrumente necesare pentru a asigura o mai politică de descurajare și apărare.
New Strategy Center mulțumește companiei Leviatan Group pentru suportul acordat acestui proiect.
Autorii studiului sunt George Scutaru, CEO New Strategy Center, Antonia Colibasanu, expert senior asociat New Strategy Center, Matthew Boyse, Senior fellow Hudson Institute și Mykhailo Samus, Director, New Geopolitics Research Network, Ucraina.
Studiul poate fi accesat aici: The Battle for the Black Sea is not over
Experți ai New Strategy Center efectuează o vizită în SUA, la Washington, în perioada 15-19 aprilie, pentru o serie de întâlniri și evenimente ce au drept obiectiv prezentarea importanței strategice a regiunii Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, un alt obiectiv major este susținerea nevoii unei strategii a SUA pentru Marea Neagră, care să beneficieze de resurse alocate și proiecte concrete.
Evenimentul de lansare a studiului a fost transmis live si poate fi urmarit mai jos:
[/cm