NSC in SUA: întâlniri la Departamentul de Stat , Congres si cu think-thank-uri americane

NSC in SUA: întâlniri la Departamentul de Stat , Congres si cu think-thank-uri americane

Cu ocazia vizitei de documentare in SUA, experții NSC au avut întâlniri la Departamentul de Stat al SUA și la Comisia pentru afaceri militare din Camera Reprezentanților a Congresului, precum și cu experți în securitate și afaceri externe de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), Woodrow Wilson Center și The Heritage Foundation.  

 

Experții NSC au prezentat evaluările lor privind posibilele evoluții pe frontul din Ucraina, situația de securitate din regiunea Mării Negre și provocările la adresa libertății  de navigație, mizele energetice din regiune, acțiunile hibride ale Rusiei. Discuțiile au relevat efortul făcut de România pentru a asigura libertatea de navigația în zona de responsabilitate a forțelor sale navale.

Experții români au pledat pentru existența unei strategii  complexe a SUA dedicate Mării Negre, cu obiective clare și resurse alocate, pentru contracararea multiplelor amenințări din regiune, dar și pentru valorificarea oportunităților generate de conectivitate și resursele energetice din zonă. De asemenea, s-a evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina,  chiar și în contextul dificil al altor crize majore de securitate, precum cele din Orientul Mijlociu.

Alături de experții NSC, George Scutaru, CEO, Antonia Colibășanu, senior associate expert, din delegația română mai fac parte și au luat parte la discuții prof. Silviu Nate, Director Centrul de Studii Globale, Universitatea din Sibiu și Comandor Zaharia Milu, Comandantul Bazei Logistice Navale „Pontica”.

New Strategy Center mulțumește Ambasadei României în SUA pentru suportul acordat, precum și Comandorului Zaharia Milu, reprezentant al Statului Major al Forțelor Navale, pentru implicarea și prezența la unele întâlniri din program, partenerii americani de discuții apreciind caracterul complementar al punctelor de vedere exprimate și expertiza participanților români.